Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Beïnvloedbare dochter

antwoord

Als je een beïnvloedbaar kind hebt, kun je je als ouder behoorlijk zorgen maken als je kind op een school komt met meer vrijheden en veel kinderen. Naar mijn idee maakt het niet uit welke culturen er op die school zijn. 
Hoewel we het wel graag zouden willen, ben je helaas niet in de buurt om zo nodig bij te sturen of om mee te kijken hoe ze zicht redt op de nieuwe school tussen nieuwe kinderen. De kunst is om er niet te veel en te angstig bovenop te zitten maar wel de juiste begeleiding te geven vanuit thuis. Het ene kind heeft daarin meer sturing en back-up nodig dan het andere kind.

Wat kun je doen? 

  • Het kan helpen als je zelf goed op de hoogte bent van hoe het werkt op school en wat er bijvoorbeeld in de omgeving is. Zo kun je dit met je dochter bespreken en van te voren afspraken over maken. Waar kan en mag ze heen in de pauzes, tussen de lessen of na school? Wat verwacht je van haar op school, wat zijn de regels en afspraken op school, hoe fietst ze naar huis, enz.
  • Voordat ze op school begint, kun je met haar praten over bepaalde dingen die voorkomen op en rondom school zoals spijbelen, roken/alcohol, diefstal, verkering, geen huiswerk maken, enz. Breng het niet te zwaar en niet als een preek, maar probeer te ontdekken hoe zij zelf over deze zaken denkt en hoe ze ermee zou omgaan als anderen haar dingen vragen. Zo ontdek je of ze weet hoe ze kan reageren, wat haar ideeën zijn en kun je ook bijsturen of tips geven. Bovendien weet je dan een beetje waar wellicht meer begeleiding nodig is.
  • Leuk ook om het vooraf over de verschillende culturen te hebben. Niet vanuit jouw eigen angst, maar met interesse voor de andere culturen. 
  • Zoals ik vaak aangeef bij pubers geldt ook hier weer dat contact houden en in gesprek blijven met je puber het allerbelangrijkste is. Als het je lukt om geïnteresseerd te blijven in haar doen en laten, zonder je (voor)oordelen over culturen of vrienden steeds op tafel te leggen, heb je de meeste kans op open gesprekken en een kind dat gevoelens en twijfels met je deelt. Zo kun je daar waar nodig wat bijsturen en hopelijk vooral merken dat ze zich redt op school.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Beïnvloedbare dochter
Sluiten