Redactie
Redactie Aanmoedigen 19 jun 2018

Belonen, hoe doe je dat?

Wil je je kind belonen voor zijn goede gedrag, maar weet je niet goed hoe? Wij geven je 6 tips waarmee je je kind niet alleen beloont, maar zijn gedrag ook nog eens op een positieve manier beïnvloedt.

1. Geef duidelijk aan waarom je je kind beloont

‘Wat leuk dat je zo fijn met je zusje zit te spelen'.

2. Kom je beloning altijd na

Heb je beloofd dat je naar de speeltuin zou gaan, maar blijkt het te regenen? Leg het uit en ga op een ander moment.

3. Complimenten geven kun je gerust heel vaak doen – zeker bij jongere kinderen

Bij oudere kinderen moet je iets subtieler te werk gaan om te voorkomen dat het niet onoprecht overkomt: 'Ja, nou weten we wel dat jullie het fijn vinden dat wij de afwas doen'. 

4. Beloon je kind ook voor dingen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn

Vergeet je ene kind consequent zijn fiets in het schuurtje te zetten en doet je andere kind dat wel braaf, concentreer je dan niet alleen op het vergeetachtige kind. Beloon het trouwe kind ook eens met een schouderklopje voor zijn goede gedrag.

5. Met een extraatje of een cadeautje moet je voorzichtig zijn

Doe het af en toe onverwacht. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind dat je het zó fijn vond dat hij de hele week uit zichzelf zijn huiswerk ging maken, dat hij nu naar de film mag met een vriend of vriendin. Verbaas je niet als een kind je een volgende keer probeert uit te buiten: ‘Ik ben heel aardig geweest, mag ik weer naar de film?’. Dat is een logische reactie. Wees je er wel van bewust dat als je kinderen te vaak iets geeft, ze uiteindelijk veel minder gemotiveerd zullen zijn om zich goed of aardig te gedragen. Je krijgt dan een situatie waarin ze bij alles wat je van ze vraagt, terugvragen: ‘Wat krijg ik dan?’.

6. Laat je kinderen altijd – dus ook als ze extreem lastig zijn – weten dat je veel van ze houdt

Kinderen die positieve reacties krijgen van hun ouders, voelen zich daardoor veilig, gewaardeerd en geaccepteerd. En dat zorgt er weer voor dat een kind zichzelf de moeite waard vindt, zelfvertrouwen én een positief zelfbeeld ontwikkeld. Daarnaast zijn kinderen bij positieve reacties sneller geneigd om het gewenste gedrag te vertonen. En dat is andersom ook het geval: wanneer een kind extreem lastig is, de ouder daardoor boos wordt, en dit zich steeds herhaalt, komen ze in een negatieve vicieuze cirkel terecht. Natuurlijk geef je je kind geen complimenten bij ongewenst gedrag, maar: opbouwende kritiek. Probeer concreet en zo duidelijk mogelijk te zijn over het ‘verkeerde’ gedrag en welk soort gedrag er dan wél verwacht wordt. Oefening baart kunst!

Reageer op artikel:
Belonen, hoe doe je dat?
Sluiten