redactie
redactie Ouders 19 juni 2018

Bemoeien met opvoeding van zus?

antwoord

Tja, is het wenselijk om je mening te geven over de opvoeding en kinderen van je zus? Al is het goedbedoeld, het kan verkeerd overkomen en zorgen voor een hoop gedoe. Maar moeten we dan allemaal onze mond houden als we dingen zien die een ander zelf niet goed ziet? Die van belang kunnen zijn voor de ontwikkeling van een kind? Niks zeggen, en dan achteraf zeggen dat je het al die tijd al dacht? Je dilemma is heel goed voorstelbaar en er is niet zomaar een pasklaar antwoord op te geven. 

Allereerst adviseer ik je te kijken naar de band met je zus. Kan die tegen een stootje? Zal de ‘ruzie’ tijdelijk zijn of maakt je mening echt iets kapot tussen jullie? Bedenk voor jezelf hoe het kan uitpakken en of het dat waard is, daar kan niemand anders je advies in geven. 

Los van deze keuze geef ik je een paar ideeën ter overweging, die je helpen het op een goede manier te zeggen.

  • Bedenk wat het je nichtje oplevert als je er met je zus over praat. Zijn er anderen die het tegen haar gezegd hebben? Is het van belang voor je nichtje dat jij dat (ook) doet?
  • Je eigen kind eet juist heel weinig. Dat lijkt mij een mooie ingang voor het gesprek. Als je op een rustig moment het gesprek aan gaat, je kwetsbaar opstelt en begint bij je eigen situatie, heb je een mooie brug naar het eten van haar dochter. Begin met je zorgen over je eigen kind aan te geven en je machteloosheid om daar wat aan te doen. Vraag haar of zij ideeën heeft voor de aanpak met jouw kind. Vervolgens kun je vragen of zij zich weleens zorgen maakt over het eetgedrag van haar dochter. Hopelijk opent dat de deur naar een goed gesprek. Zo niet, dan kun jij zo makkelijker aangeven dat het bij haar juist andersom is. 
  • Het is een groot verschil of je met verwijten naar je zus komt of dat je je zorgen uitspreekt vanuit het kind. Daar hoeft namelijk geen beschuldigende vinger bij te komen. Dat scheelt vaak een hoop weerstand. Praat vanuit jezelf, dus met een ‘ik-boodschap’. Geef aan dat jij je afvraagt of je nichtje niet het gevaar loopt zwaarder te worden en vertel wat dat voor je nichtje kan betekenen. Zeg hoe je hoopt dat dat haar bespaart blijft. 
  • Voordat je met allerlei oordelen komt over de rol van je zus kun je haar beter vragen of zij je zorgen deelt en aangeven dat het je ook heel moeilijk lijkt om er als ouder mee om te gaan. Hopelijk geeft dat een ingang.
  • Voorkom dat je betweterig overkomt, tenslotte lukt het jou ook niet goed met je zoon, dus je weet hoe lastig het is. Geef aan dat jullie elkaar misschien tips kunnen geven. Of laat jouw goede raad achterwege en adviseer haar gewoon eens met een diëtiste te gaan praten.
Reageer op artikel:
Bemoeien met opvoeding van zus?
Sluiten