Redactie
Redactie Gedrag op School 21 jun 2018

Ben jij mijn mama

antwoord

Helemaal inschatten kan ik het op afstand en zonder je zoontje te kennen natuurlijk niet, maar ik kan je misschien wel een beetje op weg helpen om met de twijfel van je kind om te gaan. 

  • Aan de ene kant is het handig dat je het herkent van jezelf van vroeger. Maar aan de andere kant is het risico dat je het vertaalt zoals jij het destijds ervaren hebt en zo hoeft het voor je zoontje natuurlijk helemaal niet te zijn. Mijn eerste advies is dus ook om het niet direct te beladen te maken en er luchtig mee om te gaan. Door je eigen ervaring weet je gelukkig ook dat je het niet persoonlijk hoeft op te vatten. 
  • Humor kan vaak werken om het luchtig te houden. Maar wat misschien het meest duidelijk en tastbaar is, is om het fotoboek erbij te pakken van je zwangerschap, de bevalling en de eerste dagen daarna. Bekijk dit samen met hem en bespreek wat in zijn koppie omgaat. Toon er begrip voor, maar maak het dus niet te zwaar. 
  • Een beetje uitleggen hoe kinderen geboren worden kan ook helpen, eventueel met boekjes op zijn niveau.
  • Op een leuke manier bedenken in welke dingen hij op jou en zijn vader lijkt en waarin niet, is misschien een idee. Ook kun je laten weten dat jij het je vroeger ook wel afgevraagd hebt, heb je gelijk een punt waarop jullie op elkaar lijken!! 
  • De punten die je verder noemt (gevoelige jongen, verhuizing en nog niet helemaal op zijn plek en het gepest zijn) kunnen natuurlijk meespelen in de zin dat hij zo te horen op dit moment in zijn leventje een beetje op zoek is naar houvast. Dat een denkertje als hij dan even terugvalt (en in dit geval twijfelt) over de basis kan ik me wel voorstellen. Ik zou dat in eerste instantie niet te zwaar nemen en kijken wat je aan die punten (gepest worden en moeite met de verhuizing) kunt doen om hem te helpen. Ik verwacht dat dat meer speelt dan zijn vraag of jij wel zijn moeder bent. 

Er met hem over praten en het op die manier serieus nemen, maar wel op een luchtige en praktische manier lijkt mij om mee te beginnen de beste insteek. Gaat het daarmee niet weg of wordt het echt erger en een groot ding, dan is dat misschien niet voldoende, maar voorlopig lijkt dat me prima.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ben jij mijn mama
Sluiten