Redactie
Redactie Lesmethoden 19 jun 2018

Beperkte woordenschat

antwoord

Je hebt een goede woordenschat nodig om te communiceren, om te begrijpen wat je hoort, te kunnen spreken, te begrijpen wat je leest en om te kunnen schrijven. Beschikken over een goede woordenschat is vooral heel belangrijk voor begrijpend lezen en het onderwijs in de kennisvakken. Het is goed mogelijk dat de problemen die je zoon bij taalonderwijs ondervindt veroorzaakt worden door een beperkte woordenschat. 
Ik raad je aan om hiernaar te informeren bij de leerkracht want op tijd beginnen met extra oefeningen is dan van groot belang. Een goede woordenschat is de basis voor een goede schoolloopbaan. Wat kun je doen ?

  • Veel scholen toetsen regelmatig de woordenschat bij kinderen. Cito heeft hier ook toetsen voor ontwikkeld. Vraag naar de uitslag van deze toetsen of uitslagen van methodegebonden toetsen.
  • Vraag aan de leerkracht of zij je zoon extra taal- en woordenschatoefeningen kan geven in de klas en vraag naar gerichte oefeningen voor thuis.
  • Er is software verkrijgbaar met woordenschatoefeningen (bijvoorbeeld van Cito). Online zijn er ook oefeningen te vinden. Kijk eens bij: www.educatie.ntr.nl/taalspel/spelgrid.jsp of www.leestrainer.nl – Wacht niet op allerlei uitslagen of materialen, maar begin bijvoorbeeld vast met voorlezen. Ga regelmatig voorlezen en sta dan stil bij woorden in de tekst die je kind misschien nog niet kent. 
  • Stimuleer je kind om ook zelf te lezen. Ga samen naar de bibliotheek en zoek naar boeken die je kind leuk vindt. Het is ook van belang om een aantal informatieve boeken te kiezen. Zo komen er allerlei verschillende onderwerpen en dus ook woorden aan bod. Er is een groot aanbod van informatieve boeken voor de jeugd. 
  • Praat veel met je kind; vraag naar de boeken die hij heeft gelezen en of hij iets nieuws heeft geleerd. Maar let op: het zelf verwoorden en uitleggen van zaken die je begrijpt is een extra moeilijkheid. Wanneer je zoon dit nog lastig vindt, wil dit niet zeggen dat hij niks heeft opgepikt uit de verhalen! Zorg dat je je kind niet frustreert door het te moeilijk te maken, maar maak van het samen bezig zijn een gezellig moment van de dag. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Beperkte woordenschat
Sluiten