Redactie
Redactie Beroepskeuze 19 jun 2018

Beroepskeuze

Rond het vijftiende jaar wordt met de profiel- of sectorkeuze de eerste stap in de richting van beroepskeuze gezet. Vmbo-ers kiezen in het tweede jaar een bepaalde leerweg. Havo- en vwo-leerlingen kiezen in het derde jaar van hun opleiding een profiel. Die profielen richten zich qua vakkensamenstelling op verschillende typen leerlingen, zoals de leerlingen met een exacte instelling, die met een kunstzinnige aanleg of leerlingen die verder willen in het bedrijfsleven. Deze keuze is bepalend voor de vervolgopleiding na school.

Hulp

De schooldecaan en de mentor helpen bij het maken van de juiste profielkeuze (havo/vwo) of sector (vmbo). Er zijn ook (commerciële) adviesbureaus voor opleiding en beroep. Deze worden soms ook door scholen ingezet voor bijvoorbeeld testen op capaciteit, (beroeps)interesse en persoonlijkheid of een combinatie van deze aspecten.

Websites

www.studiekeuze123.nl
www.explorix.nl , interessetest waarin persoonlijkheidstype gekoppeld wordt aan lijst met beroepen. De test, speciaal ontwikkeld om de hoge studie-uitval in het vervolgonderwijs te reduceren, kost 10 euro en is geschikt voor 15+.

Boeken

Studiedoolhof
Er komt een moment waarop leerlingen een studiekeuze moeten maken. Maar het is niet altijd even makkelijk om uit het enorme doolhof aan mogelijkheden de juiste keuze te maken. Kiest je kind voor een mbo, bachelor, stage in het buitenland of toch liever een tussenjaar? Dit boek begeleidt je kind naar een studiekeuze: door het lezen van theorie, praktische tips en het maken van opdrachten.
Help mijn kind moet kiezen, Hans Kock, Esstede BV, € 24,50, ISBN 978-90-75142-87-7

Reageer op artikel:
Beroepskeuze
Sluiten