Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je beste vrienden met je kind zijn? Dit zijn de nadelen…

Er zijn steeds meer ouders die een gelijkwaardigere relatie met hun kind willen. Daar is op zich niets mis mee, maar je moet oppassen dat de relatie niet té vriendschappelijk wordt. Het klinkt misschien gezellig, maar volgens experts is het niet aan te raden om beste vrienden met je kind te zijn.

Beste vrienden met je kind: drie nadelen

1. Je kind krijgt niet genoeg structuur en discipline

Het is prima om niet alleen een vader of moeder, maar óók een vriend voor je kind te zijn. Je moet alleen oppassen dat de vriendschappelijke relatie niet de overhand krijgt. Als je je steeds vaker opstelt als de beste vriend(in) van je kind, verlies je langzamerhand de regie.

Als beste vriend(in) van je kind ben je namelijk niet in de positie om duidelijke regels en grenzen te stellen. Dat doen vrienden niet; dat doen ouders. En een kind snakt júíst naar structuur en discipline, want dat geeft hem of haar duidelijkheid en daardoor veiligheid.

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

2. Je kind wordt té afhankelijk

Als je beste vrienden met je kind bent, kunnen jullie erg afhankelijk van elkaar worden. De afhankelijkheid tussen jullie kan ervoor zorgen dat je kind zich minder goed kan ontwikkelen.

Door zo’n afhankelijke, vriendschappelijke relatie krijgen jullie namelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaars geluk. Je kind kan zichzelf hierdoor gaan wegcijferen, omdat hij of zij graag aan jouw wensen voldoet.

In een afhankelijke relatie zijn ouders vaak ook zéér betrokken; ze bemoeien zich bijvoorbeeld met akkefietjes op school. Op deze manier ontwikkelt een kind geen goed geweten, want hij of zij leert niet dat je verantwoordelijk bent voor je eigen woorden en daden.

3. Je kind krijgt een moeilijke rol als ‘vertrouwenspersoon’

‘Een kind mag wel alles eten, maar niet alles weten.’ Er zijn bepaalde dingen in je leven waar je kind niet bij betrokken hoeft te zijn. De zorgen over je werk of liefdesleven bespreek je bijvoorbeeld niet met hem of haar, maar als je beste vrienden met je kind bent, vervaagt deze grens.

Op het moment dat dit gebeurt, wordt je kind een soort van vertrouwenspersoon. En dat kan erg zwaar zijn! Je kind moet namelijk dealen met jouw frustraties en zorgen, maar je kind heeft géén idee wat hij of zij met deze volwassen problemen aan moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.