Redactie
Redactie Bemiddeling 21 jun 2018

Bezoekregeling

antwoord

Een lastige situatie voor jullie. Op afstand – zonder je kind te kennen en zonder beide partijen gehoord te hebben – is het moeilijk om op jullie specifieke situatie een gepast advies te geven. Ik zal uitleggen wat ik belangrijk vind in situaties waarbij je te maken hebt met twee gezinnen en een bezoekregeling. Je kunt dan zelf beoordelen welke suggesties je gaat gebruiken. 

  • Maak samen heel duidelijke afspraken over de bezoekregeling. Hoe meer vastligt en hoe meer regelmaat daarin is, hoe duidelijker en rustiger dat is voor iedereen. Specifiek voor het kind. Maar het zorgt er ook voor dat er minder gedoe tussen de ouders is. Bij kinderen die oud genoeg zijn, is het handig om het kind bij (een deel van) de afspraken te betrekken. Per kind zal verschillen wanneer het hier aan toe is. Het is goed een kind niet te veel de keuze te laten, wanneer het daar nog te jong voor is. Voor een kind is het lastig om te kiezen tussen papa of mama en vaak is het beter als er duidelijkheid is dan een kind steeds te laten kiezen.
  • Echter: je kunt heel duidelijke afspraken maken, maar als die vervolgens niet door alle partijen nagekomen worden, zorgt dit voor onrust en onduidelijkheid bij het kind én vaak voor irritatie en gedoe tussen de ouders. 
  • Natuurlijk is flexibel zijn bij co-ouderschap of bezoekregelingen ook heel belangrijk. Er kunnen zich momenten voordoen dat aanpassen van de regeling voor een keer of structureel nodig is. In verband met het welzijn van je kind (als het zich niet lekker voelt bij de afspraken) of bijvoorbeeld vanwege sport of andere hobby’s. 
  • Overleg over dit alles eerst rustig zonder je kind, en vecht het sowieso nooit uit waar je kind bij is. 
  • Ik raad je ook aan om zelf eens met je kind te praten. Als je rustig en zonder te veel emoties het gesprek aangaat, kan het misschien zelf vertellen wat het graag wil, wat de afspraken nu lastig maakt et cetera. Zo ontdek je wellicht waar de schoen wringt en kun je samen kijken of er andere oplossingen zijn om elkaar meer te zien of de bezoekregeling handiger te maken. 
  • Komen jij en je ex er samen niet uit, schakel dan op tijd iemand in die met jullie meedenkt. Bijvoorbeeld een mediator of een neutrale bekende die jullie helpt alle kanten goed te bekijken. Met z’n tweeën is dat soms lastig.
  • Als jullie beiden het belang van het kind maar voorop blijven stellen en je goed kijkt naar wat-ie zelf aangeeft – los van wat je als ouder graag wi. Een kind moet gelukkig zijn bij een regeling. Dat is het minste waar jullie samen voor kunnen zorgen.

Hopelijk lukt dat!! Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Bezoekregeling
Sluiten