redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Bij mama in bed

antwoord

Er is een patroon ontstaan wat niet zomaar te doorbreken is, door toe te geven aan het bij jou in bed slapen en dat ook al voor een heel lange tijd. Denk je even in dat jij je zoontje bent: je was een beetje bangig, dat zorgde ervoor dat je elke nacht heerlijk gezellig, warm en veilig bij je moeder in bed mocht slapen en dat wel voor een half jaar… En ineens zegt je moeder dat het voorbij is en dat je in je eigen bed moet slapen! Zou jij dat zomaar doen? Zeer waarschijnlijk niet. Je zou ook tegenstribbelen en vooral moeten wennen aan de nieuwe situatie. En dus helpen cadeautjes en een lampje niet, gewoon omdat het veel leuker en fijner is in bed bij mama. 

Je zult nu dus met een heel goed en kindvriendelijk plan moeten komen, waardoor het aantrekkelijk voor hem wordt om op zijn eigen kamer te slapen én je langzaam overgaat naar die situatie en niet zomaar in één keer. 

Een paar tips om dit voor elkaar te krijgen:

  • Benoem eerst dat jij zelf hebt gezorgd voor dit ‘probleem’. Laat weten en voelen dat je begrijpt dat het nu heel moeilijk is om weer op zijn eigen kamer te wennen. 
  • Geef wel duidelijk aan dat het gaat gebeuren, maar dat jullie er de tijd voor gaan nemen. Omdat het logisch is dat het wennen is, voor jou ook!
  • Eerst zul je duidelijk moeten zijn over de redenen van de verandering. Dat kun je koppelen aan de voordelen voor hem en jou als het gelukt is. Denk bijvoorbeeld aan uit logeren gaan…
  • Vervolgens bedenken jullie samen een plan om weer in zijn eigen bed te gaan slapen. Laat hem meedenken over hoe jullie dat gaan doen en vertel hem dat je zeker weet dat het hem zal lukken, maar dat jij hem gaat helpen.

Een paar ideeën om het af te bouwen:

  • eerst in zijn eigen bed maar wel op jouw kamer
  • hij in zijn eigen bed en jij op een bed erbij
  • eigen bed slapen afwisselen met bij jou in bed, bijvoorbeeld om de dag
  • maak zijn kamer helemaal leuk: verf de boel, restyle de kamer en koop wat leuke nieuwe spulletjes 

Vraag hem wat hij nodig heeft om lekker in zijn eigen bed te slapen: wel/niet een lampje, knuffel, welk avondritueeltje met jou

  • maak afspraken: hoe laat mag hij bij jou komen, wanneer mag hij wel bij jou in bed komen (bijvoorbeeld in het weekend ‘s ochtends na een bepaalde tijd), kom je nog een keer langs als hij in bed ligt, hoe laat naar bed, wanneer lampje uit enzovoort
  • maak een mooi schema waar jullie de afspraken opzetten én bedenk een ‘beloning’ als het gelukt is. Bijvoorbeeld: als het helemaal lukt, dan logeren jullie vanaf dan elk weekend één nachtje bij elkaar op de kamer, of gaan jullie ‘uit eten’, een klein feestje maken

Kortom: je hebt het patroon laten ontstaan en zult nu aan de bak moeten om hem weer terug in zijn eigen bed te krijgen, op een leuke manier die even kan duren. Hou je consequent aan de afspraken, want als je weer toegeeft – en hij zal dat vast en zeker nog wel proberen – lukt het nooit. Het lukt alleen als jij begripvol, standvastig en behulpzaam bent!

Reageer op artikel:
Bij mama in bed
Sluiten