Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Bij mama slapen

antwoord

Je hebt gelijk als je zegt dat er hele volksstammen zijn waar ouders en kinderen een slaapkamer of bed delen. Dit is niet schadelijk voor een kind. Ik vertel ouders vaak dat zij zelf moeten besluiten of de kinderen wel of niet bij hen in bed mogen slapen. Mijn hulp wordt doorgaans pas gevraagd als ouders het zelf niet meer willen, omdat ze de kinderen niet meer elke avond in hun bed willen hebben en daardoor:

  • zelf onrustig of slecht slapen
  • geen ruimte meer hebben voor een seksleven
  • kinderen hebben die niet meer zonder hun ouders kunnen slapen

Wanneer een van de ouders zich niet meer kan vinden in de aanwezigheid van kinderen in bed, is het belangrijk een plan te maken om het kind weer in zijn eigen bed te laten slapen. Dat kan voor het kind erg lastig zijn, omdat hij nou eenmaal liever bij zijn ouders in bed slaapt. Toch is zelfstandig slapen belangrijk voor een kind. Als een kind ouder wordt en wil gaan logeren of op kamp gaat, is het fijn als dit direct goed gaat.

In jouw geval krijg ik de indruk dat hij prima in zijn eigen bed kan slapen en dat ook doet, maar dat jullie met regelmaat afspreken dat hij bij jou mag slapen. Klopt dat? Als dat zo nu en dan gebeurt en je zoon ook prima in zijn eigen bed kan slapen, is het makkelijker om daar nieuwe afspraken over te maken.

Veel kinderen zeggen dat het oneerlijk is dat papa wel altijd bij mama in bed mag slapen. Het is belangrijk om daar duidelijk over te zijn: papa’s en mama’s delen een bed en kinderen slapen in hun eigen bed. Net zoals het feit dat papa’s en mama’s later op mogen blijven. Zo is dat nu eenmaal, punt uit. 

Verder is het aan jullie om er afspraken over te maken. Ik zou me kunnen voorstellen dat je hem bijna niet meer bij jullie laten slapen en daarover vaste afspraken maakt met jullie zoon. Waarin kun jij je vinden en waarin kan je partner zich vinden. Bijvoorbeeld: alleen in het weekend, om de twee weken in het weekend, in vakanties een nachtje. Of: jij logeert bij je zoon of hij bij jou samen op het luchtbed. 

Jullie kunnen dit met zijn drieën bespreken, al zou ik eerst met je partner praten over wat jullie redelijk vinden. Maak vaste afspraken zodat er geen discussie is. Zo is het voor iedereen duidelijk en voorkom je gedoe met je vriend of zoon!

Reageer op artikel:
Bij mama slapen
Sluiten