Redactie
Redactie Bijbaantjes 19 jun 2018

Bijbaantjes

Steeds meer jongeren tussen de 15 en 24 jaar hebben een bijbaantje. Ze werken bijvoorbeeld in een winkel, in de horeca, als kranten/folderbezorger of als schoonmaker. Meisjes hebben iets vaker een bijbaantje dan jongens. Jongens zijn vaker vakkenvuller of krantenbezorger. Meisjes werken vaker in een winkel. Punten waar je als ouder op moet letten zijn: werktijden, salaris en maximum van bijverdiensten.

Werktijden

Op de site van de Rijksoverheid kun je precies lezen wat voor soort werk je zoon of dochter mag doen bij een bepaalde leeftijd, hoeveel uur en op welke dagen.
Een korte samenvatting:
13 en 14 jaar: maximaal 2 uur per schooldag (7 uur per vrije dag) of 12 uur per schoolweek (35 uur per vakantieweek), niet op zondag
Op deze leeftijd mogen kinderen hulpwerkzaamheden doen in een winkel, maar nog niet achter de kassa. Ze mogen oppassen, folders rondbrengen, fruit plukken en auto’s wassen, maar ze mogen niet in een fabriek werken, aan de lopende band, of in de bediening van een restaurant.
15 jaar: maximaal 2 uur per schooldag (8 uur per vrije dag) of 12 uur per schoolweek (40 uur per vakantieweek). Ze mogen niet meer dan negen zondagen in 16 weken werken.
16 en 17 jaar: maximaal 9 uur (inclusief schooltijd) per dag, of 45 uur per week. Buiten de vakanties geldt schooltijd als arbeidstijd, dus bij vijf uur school blijft op een dag (van 9 uur arbeidstijd totaal) vier uur over om te werken.

Waar vinden ze een bijbaan?

Behalve in de krant, op briefjes in de supermarkt en via via, is op internet genoeg te vinden:
www.scholierenwerk.nl
www.bijbanen.nl
www.bijbaanzoeken.nl

Arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst is een (schriftelijke) afspraak tussen werknemer en werkgever, die voor bepaalde of onbepaalde tijd wordt aangegaan. De meeste pubers krijgen te maken met een contract voor bepaalde tijd. Een aantal belangrijke zaken die in het contract vermeld staan, zijn:

 • salaris
 • functie
 • uit te voeren werkzaamheden
 • aantal arbeidsuren per week of per maand
 • opzegtermijn
 • vakantiedagen

(kijk voor een volledig overzicht op www.cnvjongeren.nl)

Oproepcontract

Veel jongeren krijgen een oproepcontract. De bekendste is het nul-urencontract. Doordat er veel extra regels en onduidelijkheden bestaan over deze contracten, weten jongeren vaak niet goed wat hun rechten en plichten zijn. Kijk voor uitgebreide informatie op de site van de rijksoverheid of op www.fnv.nl.

Onbeperkt bijverdienen?

 • Thuiswonende jongeren onder de 16 mogen onbeperkt bijverdienen.
 • Als een (thuiswonende) 16- of 17-jarige in drie maanden meer dan het maximumbedrag (in 2014: meer dan  € 1266 netto per kwartaal) bijverdient, dan krijgen de ouders in dat kwartaal geen kindgebonden budget meer. Kijk voor meer informatie op svb.nl

Minimum bruto uurloon (per 1 juli 2014)

 • 15 jaar: € 2,88 / € 2,72 / € 2,59 bruto per uur (afhankelijk van de volledige werkweek van het bedrijf resp. 36 / 38 / 40 uur)
 • 16 jaar: € 3,31 / € 3,13 / € 2,98
 • 17 jaar: € 3,79 / € 3,59 / € 3,41
 • 18 jaar: € 4,36 / € 4,13 / € 3,93

Zwartwerk

Bij zwartwerken krijgt de werknemer het loon vaak contant. Dat lijkt voordeliger, maar wie zwartwerkt, is tijdens het werken niet verzekerd, bouwt geen arbeidsverleden op, heeft geen recht op vakantiegeld en er worden ook geen sociale premies afgedragen. Bovendien kan je kind zonder directe reden ontslagen worden.

Zwartwerken is volgens de wet verboden en kan vervelende gevolgen hebben voor werknemer en werkgever. De belastingdienst kan een aanslag doen voor de kosten die de instantie nog te goed heeft. Bij twijfel over zwartwerk: vraag een loonstrookje. Daarop staat precies vermeld welke bedragen waarvoor worden afgeschreven.

Voor meer advies en informatie kan een bureau voor rechtshulp uitkomst bieden.

Websites over bijbaantjes

Uitleg over je loonstrookje
www.nibud.nl/scholieren
www.jip.org – Jongeren Informatie Punt
www.cnvjongeren.nl
www.fnv.nl/workpower
www.loonwijzer.nl
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Bijbaantjes
Sluiten