Redactie
Redactie Vrije Tijd 19 jun 2018

Bijten van vriendinnetje

antwoord

Het is lastig om te achterhalen wat er meespeelt bij het bijten. Ik vind het belangrijk om mee te geven dat er meestal iets achter dit gedrag zit. Een kind bijt niet zomaar en zeker niet een vriendinnetje. Is het onmacht? Voelt ze zich onzeker in de vriendschap? Zit ze om een andere reden even niet goed in haar vel? Spanning? Loopt ze ergens op haar tenen, bijvoorbeeld op school? Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van haar (tijdelijke) gedrag. Het is goed om een tijdje goed op te letten en met haar te bespreken of en wat erachter kan zitten. Los daarvan is bijten natuurlijk geen goede oplossing voor welk gevoel dan ook. 
Eén ding heeft geen zin: en dat is straffen en haar afzonderen van vriendjes. Tenslotte willen we dat ze leert om haar onvrede of onmacht adequater aan te geven en op te lossen. En dat leert ze niet door gestraft te worden met niet meer met iemand spelen. 

Ze moet ander gedrag aanleren en daar kun je haar op de volgende wijze bij helpen: 

  • Als je de moeder van het vriendinnetje kent, bespreek de voorvallen dan even met haar en geef aan dat je ermee aan de slag gaat. Waarschijnlijk zal het zo’n vaart niet lopen dat zij zal verbieden om samen te spelen. Als ze weet dat jij ermee bezig bent is het vast oké. Vertel haar je aanpak – mocht zij in de buurt zijn dan kan ze misschien hetzelfde doen.
  • Bespreek met je dochter dat je bijten nooit goed vindt. Dat doet pijn en is geen goede manier om iets duidelijk te maken. Bedenk met haar hoe ze wél dingen duidelijk kan maken zonder te bijten. Dat is vaak makkelijker te bespreken op het moment dat ze niet in haar emotie zit.
  • Laat haar – wanneer je erbij bent – de gevolgen ervaren van het bijten. Laat haar zien wat er gebeurt: kijk, nu is Sofie aan het huilen en haar arm is helemaal rood. Laat haar eerst de consequenties ervaren: ze zal bijvoorbeeld even een koud doekje moeten halen om op de arm te leggen, haar moeten troosten of een pleister pakken. 
  • Vraag haar wat ze tegen Sofie wilde zeggen. Wat vond ze niet leuk of waar was ze het niet mee eens? Hoe kan ze dat duidelijk maken? Help haar om dat te oefenen en te doen. Zo leert ze alternatieven aan voor het bijten. Toon begrip voor de emotie, maar keur het bijten af.
  • Ben je er niet bij en kom je er later achter, laat haar ook dan de gevolgen ervaren. Even langs gaan bij Sofie en kijken hoe het gaat of even bellen. Excuses maken en alsnog laten vertellen wat ze wilde maar niet kon zeggen. 
  • Geef duidelijk omschreven complimenten op de momenten dat je ziet dat ze adequaat haar onvrede uit. ‘Kijk dat heb je goed opgelost. Sofie luisterde niet naar wat je zei en je bent erheen gelopen en hebt het nog een keer gezegd. Prima!’
  • Door het zelf even in de gaten te houden kun je misschien ontdekken of er meer speelt. En soms kun je haar helpen iets onder woorden te brengen. 

Vaak is het tijdelijk als je er zo mee omgaat. Reageer niet te groot en maak het ook niet te groot. Kinderen lossen deze dingen vaak zelf onderling op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Bijten van vriendinnetje
Sluiten