Bijzondere zoon vraagt extra aandacht

antwoord

Dat lijkt me een hele uitdaging: een 1-jarige en 4-jarige die veel extra aandacht nodig heeft en functioneert op het niveau van een 2-jarige. Het is natuurlijk een gegeven dat dit een pittige periode is. Beide kinderen zijn nog echt van jou afhankelijk en je bent er alleen op die dagen. 
Daar valt niet veel aan te veranderen, maar we kunnen wel kijken hoe het beter hanteerbaar en leuker kan worden op de dagen dat de kinderen bij jou zijn. 

Een paar ideeën:

 • Allereerst zijn kinderen – en zeker bijzondere kinderen – heel gevoelig voor onze stemming en gevoel. Hoe meer gespannen jij begint aan hun komst, hoe meer zij daarop zullen reageren. Hopelijk lukt het je met deze ideeën om er zelf echt positief in te staan, dan pakt dat vast al beter uit. ‘Het gaat me lukken, we maken er een gezellige tijd van’ is een instelling die dat uitstraalt!
 • Je bent natuurlijk niet de enige die het (soms) lastig vindt met je zoon/zonen en die op zoek is naar iets wat werkt. Misschien voelt het als falen om het hier met je ex of op zijn school over te hebben en om ideeën van hen te vragen. Maar het is juist enorm krachtig als je dat doet. Hoe lukt het je ex om de dagen leuk door te komen? Heeft zij iets ontdekt wat werkt en wat jij kunt overnemen? Vraag eens aan haar en op school met welk speelgoed hij zich op dit moment het beste kan vermaken en waarmee je hem en zijn broertje rustig en blij maakt. Hoe benaderen ze hem op school en wat kan jou helpen gedurende de lange dagen? Wees open over je twijfels en gevoel. Vraag ze om tips, dat zal je het meeste helpen!
 • Observeer zelf goed wat werkt. Op welke momenten van de dag loopt het (een beetje) lekker? Wat doe je dan? Wat kun je daarvan meenemen voor de rest van de dag?
 • Het helpt als je bijvoorbeeld per week een vaste indeling maakt voor de dagen dat je kinderen er zijn. Dat geeft jullie allemaal houvast. Jij weet wanneer je met volle aandacht bij ze bent en wanneer even niet, wanneer je de deur uitgaat en wanneer het tv-tijd is. Kinderen – en zeker bijzondere kinderen – doen het ‘t beste op vaste routines en structuur. Probeer dat er zoveel mogelijk in te brengen, dat werkt vaak heel goed. Wissel dingen buitenshuis af met even zelf aanmodderen, tijd met jou doorbrengen (bijvoorbeeld als de jongste slaapt) of voorlezen op de bank met allebei, even echt samen spelen enzovoort. Bedenk op welke momenten iPad en tv ingezet kunnen worden.. 
 • Is het mogelijk dat je af en toe wat hulp krijgt op de drie dagen dat de kinderen bij jou zijn? Een oppas, opa/oma of buurmeisje die het leuk vindt? Kijk eens wat er kan. Een student die ervaring wil opdoen en kan bijspringen is ook een optie.

Nog wat ideetjes voor in en om het huis:

 • Voorlezen aan beide kinderen, de jongste kijkt wel mee.
 • Samen kleien of spelen met duplo.
 • Kapla bouwen of gewoon sorteren.
 • Spelen met zand en water.
 • De oudste laten helpen bij dingetjes in huis: de afwas, afruimen, samen de was uitzoeken en in de machine doen, samen poetsen en laten ‘helpen’ bij koken.
 • Laat hem ook helpen met zijn kleine broertje: kleertjes aangeven, helpen bij het badderen, luier aangeven, mee eten/fles geven enzovoort. 
 • Muziek aan en samen discodansen.
 • Een vriendje te spelen als dat mogelijk is? 
 • Kinderliedjes die hij leuk vindt op de achtergrond aanzetten.
 • Koptelefoon met luisterboek of liedjes.

Nog een laatste tip: hou een tijdje bij op welke momenten het de komende weken lekker loopt en waarop je je wat blijer en zekerder voelt met je kinderen. 
Noteer deze en kijk goed wat er allemaal speelde om van te leren: wat werkte, wat deed jij, wat bood je aan, hoe was het dagdeel ingedeeld? 
Kies vaker iets wat werkt en doe minder van wat niet lijkt te werken. Klinkt simpel en zo is het soms ook! Leer door er eens goed naar te kijken!

Is dit alles niet genoeg en blijft het je onzeker en onrustig maken? Zoek dan hulp bij een deskundige. Via het Centrum voor Jeugd en Gezin of Stichting Mee (www.mee.nl) kun je gratis hulp krijgen. Of je kunt tegen betaling een particuliere kinderpsychoog – of een expert op het gebied van kinderen die op een lager niveau functioneren – inzetten voor een aantal keer. Wat hulp van buitenaf kan een wereld van verschil maken!

Reageer op artikel:
Bijzondere zoon vraagt extra aandacht
Sluiten