Blaasontsteking

Bacteriële infectie van de blaas, soms ook van de urinebuis. Deze veroorzaakt bij kinderen koorts, gebrek aan eetlust, overgeven en pijn in de buik of bij het plassen. Oudere kinderen moeten vaker plassen, waarbij maar een beetje urine vrijkomt die onaangenaam ruikt en troebel is. Soms komt er ook wat bloed mee. Blaasontsteking is zeldzaam bij kinderen en komt vaker voor bij meisjes in de puberteit en vrouwen.

Hoe komt het?

Blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën door de urinebuis omhoog kruipen, zich nestelen en vermenigvuldigen. Omdat de urinebuis veel korter is bij meisjes, zijn zij vatbaarder. De kans op een ontsteking is groter als de plas lang wordt opgehouden of als de blaas niet goed wordt leeg geplast. Kou veroorzaakt geen blaasontsteking. Blaasontsteking bij jonge kinderen kan het gevolg zijn van een anatomische afwijking.

Wat als uw kind blaasontsteking heeft?

Ga langs de huisarts en neem wat verse urine mee. Met een antibioticakuur verdwijnen de klachten snel. Komt de blaasontsteking vaak terug, dan kan meer onderzoek nodig zijn.

Hoe voorkomt u het?

  • Laat uw kind regelmatig naar de wc gaan en de blaas goed leegplassen.
  • Zorg dat uw kind veel drinkt, dat spoelt goed door
  • Leer uw kind met toiletpapier altijd van voor naar achter af te vegen

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Blaasontsteking
Sluiten