Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Bloed in urine

antwoord

Vaak plassen, pijn bij plassen, kleine plasjes hebben, het gevoel niet uitgeplast te zijn, pijn in de rug en bloed in de urine zijn klachten die passen bij een blaasontsteking.

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaaswand, wat snel bloedverlies geeft waardoor er bloed in de urine komt. Dat kan variëren van een klein beetje, waardoor de urine wat roze wordt, tot behoorlijk bloedverlies waardoor de urine echt vol rood kan zijn.

Een blaasontsteking ontstaat doordat bacteriën via de plasbuis de blaas in kruipen. Vrouwen en meisjes hebben een veel kortere plasbuis dan mannen en daarom zie je vaker een blaasontsteking bij vrouwen dan bij mannen. Je kunt dus geen blaasontsteking krijgen door te koud gekleed te gaan!

Om erachter te komen of er bij jou sprake is van een blaasontsteking, raad ik je aan om zo snel mogelijk bij de huisarts langs te gaan met een beetje ochtendurine. De assistente kan dan binnen enkele minuten zien of het daadwerkelijk een urineweginfectie is. 

Het is belangrijk om dit ook echt te doen, want wanneer je een blaasontsteking verwaarloost en niet behandelt, kunnen bacteriën gaan stijgen binnen het lichaam en een nierbekkenontsteking veroorzaken waar je erg ziek van kunt worden.

Reageer op artikel:
Bloed in urine
Sluiten