Redactie
Redactie Ziektes 2 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Hoe herken je bloedarmoede bij je kind?

Bleek gezichtje, lusteloos, nergens zin in: symptomen die op bloedarmoede of met een ander woord anemie kunnen wijzen. IJzertekort is meestal de oorzaak. In dat geval schrijft de huisarts ijzertabletten of ijzersiroop voor. Bloedarmoede komt weinig voor bij kinderen, maar het kan wel. IJzer zit onder andere in groene groenten, vlees, appelstroop en nog veel meer.

Heeft je kind bloedarmoede? Zo herken je het!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus als kinderen gevarieerd eten is de kans op anemie erg klein. Maar als je kind toch bloedarmoede blijkt te hebben, wat is er dan precies aan de hand en waarom wordt het zo moe en lusteloos? Omdat de cellen te weinig zuurstof krijgen.

Bloedarmoede is namelijk een abnormaal laag gehalte aan rode bloedkleurstof (owel hemoglobine, afgekort met Hb) in de rode bloedcellen (ofwel met een moeilijk woord erythrocyten) van het bloed. Als gevolg daarvan kan het bloed niet genoeg zuurstof transporteren naar de weefsels. En daar heeft je kind uiteraard last van.

Mogelijke verschijnselen (o.a.):

  • blauwig-bleke huid
  • geringe eetlust
  • snel en langdurig (= chronisch) moe
  • duizeligheid
  • flauwvallen

Mogelijke behandelingen (o.a.):

  • behandeling van de oorzaak (= causaal/curatief): indien bekend en mogelijk
  • medicijnen:

NB: De behandeling van bloedarmoede wordt volledig bepaald door de oorzaak, de verschijnselen en de mogelijke complicaties. Bij twijfel dus altijd even naar de huisarts gaan. 

Website

https://www.gezondheidsnet.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.