Hoogbegaafd en lui

Geschreven door: op 25-1-2013

Heron is, zoals veel hoogbegaafden, lui. Hij heeft zich nooit hoeven inspannen om iets te doen of te leren en weet dus niet hoe dat moet.

Op zijn oude basisschool viel dat niet op. Maar op de Leonardoschool moet hij moeite doen om met de klas mee te komen. En dat levert strubbelingen op.Zo had hij huiswerk voor Engels. Een simpel A4’tje met daarop een pop getekend. Of hij even in het Engels de juiste grote lichaamsdelen wilde benoemen. Een werkje van een minuut als je het Engels kent, en anders enkele minuten opzoektijd. Heron wilde niet zeggen of hij de woorden al op school had gehad. Maar ‘ears’ en ‘arms’ schreef hij zonder problemen uit het blote hoofd op. Net als ‘food’. Ik hielp hem door te fluisteren dat het ‘foot’ moest zijn en omdat hij voor meervoud had gekozen: ‘feet’. Die kleine verbetering ontmoedigde hem erg.

Ineens was het huiswerk geen velletje papier meer maar een lijvig boekwerk dat terstond volgeschreven diende te worden. Pure kindermishandeling. Ik voelde me bijna schuldig, kijkend naar dat wanhopig jammerende, uitgeput over tafel hangende joch. Toen ik hem verzekerde dat ik hem zou helpen en dat hij daarna mocht gamen, was het inderdaad in enkele minuutjes af.

Heron gaat niet voor tienen, zoals enkele van zijn klasgenoten. Hij gaat voor: net geen onvoldoende. Op zijn rapport stond een persoonlijk woord van de juf: ‘Met meer inzet zullen je cijfers ongetwijfeld beter worden!’ Het was dan ook geen rapport dat je met plezier aan opa en oma laat zien. Veel V’s en enkele M’en. Alleen op taal (met uitzondering van spelling), rekenen en filosofie scoorde hij hoog. Blijkbaar vindt hij dat leuk. Of zo gemakkelijk dat hij het zelfs zonder moeite goed redt.

Ik weet dat Heron zich goed kan concentreren en goed kan doorwerken als hij het leuk vindt. Als kleuter maakte hij al, bijna zonder hulp, ingewikkelde voertuigen van technisch Lego. Maar bij hem is de nieuwigheid van dingen er al snel af. En dan verliest hij zijn interesse en motivatie en kunnen geen tien paarden hem vooruit krijgen.

Toen er laatst sneeuw lag, was Heron de eerste dag erg enthousiast. Hij hielp me de opklapbare slee uit de schuur te halen en in elkaar te zetten. We gingen met de slee zijn zusje halen en op de terugweg trok hij haar het grootste deel van de wandeling voort. De dagen daarna vond hij het ineens te koud om buiten te spelen. Terwijl in de straat kinderen sleetje reden en sneeuwballengevechten hielden, klapte hij zijn laptop open.

Ik verbood hem te gamen. Waarop hij morrend op zijn kamer met Lego ging spelen. Elk kwartier kwam hij vragen of hij al mocht computeren of tv kijken. En toen ik, na vijf keer, zei dat hij over een half uur de computer aan mocht zetten, zette hij de wekker op precies dertig minuten. Want spelen op zijn computer, zijn DS of de Wii, dat houdt hij uren vol.


 • Linda van der Klooster - 22 April 2014 22:24

  Vervelend als twee ouders het niet eens zijn over wat voor het kind het beste is. Een Kangoeroeklas is toch een gewone schoolklas met extra vakken? Wil je ex het niet voor een afgebakende tijd proberen en daarna evalueren en eventueel alles terugdraaien?
  Moeilijk hoor. Sterkte en wijsheid!

  • sylvia - 22 April 2014 21:46

   Dat is mijn zoon van zeven op het lijf geschreven. Het staat op de planning om hem naar een school te doen waar er een kangoeroeklas is, maar helaas wil mijn ex daar niet van weten. En zoonlief wordt luier en baloriger met de dag…

   • Elle - 13 March 2013 14:27

    Wat mij opvalt is dat hij eerst best lekker bezig lijkt, maar zodra jij “food” voor hem verbetert zijn houding helemaal inzakt. Waarom verbeter je hem tijdens ET maken van huiswerk? Daarmee krijgt hij niet de kans zijn eigen huiswerk met zijn eigen fouten of omissies in te leveren. Zo voelt het voor hem wellicht alsof hij geen fouten mg maken van je.

    • Linda van der Klooster - 7 February 2013 11:41

     Bij ons is in ieder geval Herons vader hoogbegaafd. Zijn zusje is bijdehand maar heel anders. Zij huppelt door het leven. Maar ze gaat bijna naar school en we houden haar uiteraard goed in de gaten!

     Ik ben het ermee eens dat er een nog andere vorm van onderwijs moet komen. Beelddenkers leren zo anders en daar wordt ook op de Leonardo weinig rekening mee gehouden. En inderdaad, Heron is ook een kijker en doener en beslist geen theoreticus.

     • gast - 6 February 2013 9:18

      Mmm, dat hoogbegaafd erfelijk is ben ik niet met je eens. Is bovendien een valkuil in het onderwijs. In groep 2 vroeg de juf of er HB in de familie voorkwam. Toen het antwoord ‘nee’ was werd de conclusie getrokken: “dan is je zoon ook niet HB, want het is erfelijk” Toch rolde er 145+ uit de test, een jaar later, toen kindlief al helemaal was weggezakt en er bijna geen redden meer aan was. 
      Dat er een andere vorm van onderwijs moet komen ben ik met je eens. Nog specifieker dan het Leonardo, en meer gericht op hoe ieder kind individueel leert. (en op bijv. beelddenkers) En dan graag ook voortgezet onderwijs…. Want dat is de plek waar veel kinderen alsnog vastlopen. Er zijn nu eenmaal kinderen die niet binnen het onderwijssysteem vallen, en ik vrees dat de mijne daar 1 van is. Hij leert vooral van kijken en doen, en da’s best lastig bij Latijn wink 

      • W Wind - 5 February 2013 23:45

       Een nieuwe poging. Hoogbegaafd is erfelijk want hoogbegaafd is uitzonderlijk intelligent en intelligentie is erfelijk. Dus kijk ook eens naar zijn zusje. Meisjes trekken zich makkelijk terug maar hebben het net zo moeilijk als jongens al merk je er veel minder van.
       En daarnaast moet er gewerkt worden aan een Boxschool. Ik zal de URL achterwege laten.. Via Google te vinden. Dat is hb-onderwijs wat er moet komen. Helaas krijgen we maar geen toestemming. Het kost niets meer maar het moet wel toegestaan worden. Heeft een lezer nog een idee om die toestemming te krijgen?

       • W Wind - 5 February 2013 23:38

        Geef ik een reactie, verschijnt die niet eens. En geen verklaring waarom. Rare website, hoor. Kijken of dit wel geplaatst wordt..smile

        • Marc - 3 February 2013 16:08

         Herkenbaar is de preoccupatie met solistische bezigheid als gamen. Geeft aan dat er meer aan de hand is op gebied van sociaal emotionele ontwikkeling. Veel coaching nodig, zo’n jochie, en veel stimulans, waarbij het woord lui gewoon weggelaten moet worden. Suggereert en bevestigt negatief beeld

         • Joke de Bruijn - 31 January 2013 15:43

          Dat zou niet nodig hoeven zijn. Bij intelligentere leerlingen kun je vooraf testen wat ze nog niet beheersen en dat is dan de stof die ze moeten oefenen.

          • Joke de Bruijn - 31 January 2013 15:40

           Ik ben altijd heel voorzichtig met het oordeel lui. Niet alles is wat het lijkt.
           Ik werd als ADD’er zo’n kleine 60 jaar geleden als lui, speels en dom bestempeld en wat erger is behandeld, omdat ik moeilijk aan de slag ga, gauw afgeleid ben en niet meteen een antwoord kan reproduceren, wat niet inhoudt dat ik het antwoord niet weet. In mijn tijd was er niets over ADD bekend. Alles wat me wel interesseert slokt me op, daar kan ik uren mee bezig zijn, tot diep in de nacht zonder aan eten, drinken en tijd te denken.
           Er kan dus nog meer aan de hand zijn dan onderpresteren.
            


           Hoogbegaafd en lui

           Linda van der Klooster is de moeder van Heron (11), die onderzocht werd op gedragsproblemen en hoogbegaafd bleek te zijn. Hij zit nu op een Leonardoschool. Het gezin bestaat verder uit vader Robert en dochter Ilse (6).

           Meer blogs