Redactie
Redactie Blogs 22 jun 2018

Blowen met Arie Boomsma

Arie Boomsma. In het echt is-ie nog leuker. Slimmer ook. Aardiger. En; hij blowt.

Zaterdag 8 januari was ik met mijn oudste zoon te gast in het KRO-programma In de schaduw van het nieuws. Is Blowen Relaxed of Gevaarlijk? was het thema. Nou wil het geval dat zowel mijn zoon als ik enige ervaring met dat onderwerp hebben, vandaar het verzoek mee te werken.

Hoeveel ervaring we hadden, bleek mij daags voor uitzending. Natuurlijk wist ik dat hij er af en toe eentje opstak. Hoe anders kon ik die rondslingerende zakjes wiet en die vage types aan de deur verklaren? Maar echt erg kon het nooit zijn. dachten we. Hij, verstandige jongen, deed het vast alleen in het weekend. Deed, want inmiddels is hij een half jaar gestopt.

'Okay, mam, ik geef je even de feiten. Ik ben dus al op mijn 12e begonnen en ik blowde tussen mijn 14e en mijn 16e elke dag.' Elke dag? ˜Ja, elke dag.' Ook op school? ˜Ja, juist op school.' Inmiddels weet ik dat hij enigszins overdreef maar zo gingen we wel de uitzending in.

˜Ik zou graag een hartig woordje willen spreken met ouders van kinderen die drugs, wiet of drank gebruiken,' reageerde een kijker. Zij (of hij, maar iets zegt me dat het een vrouw is) vindt dat ouders die dat laten gebeuren hun kinderen verwaarlozen. Zelf heeft ze het allemaal prima voor elkaar: zes kinderen grootgebracht; strenge opvoeding; ¦goed terechtgekomen; allemaal dankbaar. Maar ja, dat komt: zij is niet zo gemakkelijk als die mensen die hun kinderen toestaan drugs te gebruiken en te lui zijn om ze emotioneel goed te begeleiden.

Kijk, voor dat soort ouders was ik nou bereid mijn goede naam in de uitverkoop te doen. Ik word zo langzamerhand dood- en doodziek van die zelfingenomen types die minachtend neerkijken op het oeverloze geploeter van hun mislukte soortgenoten. Die het in hun botte koppen halen anderen te veroordelen omdat hun kinderen niet zo geslaagd lijken. Ik durf te wedden dat de meeste ouders hun stinkende best hebben gedaan om hun blowende zoon of dochter op het rechte pad te houden. Praten, waarschuwen, informeren, leuke dingen doen: soms helpt het gewoon niet. Sommige kinderen zijn nu eenmaal grotere vrijbuiters en ravijnlopers dan andere. Aan onze zoon kon je bovendien zelden merken dat-ie stoned was; zelfs zijn leraren viel het niet op. En als ouder laat je je graag om de tuin leiden. Niemand wil een (dagelijks) blowend kind.

En toch komt het meestal goed. Kijk maar naar Arie Boomsma (die zich trouwens nu nog maar heel af en toe aan de wiet vergrijpt).

Reageer op artikel:
Blowen met Arie Boomsma
Sluiten