Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018

Blowen

antwoord

17 jaar en bijna volwassen. Kinderen gaan hun eigen keuzes maken en je hoopt dat je hun hebt meegegeven dat roken of blowen onverstandig is. Voor veel ouders dus niet leuk om te horen dat je kind blowt en het liefst zou je het hem inderdaad verbieden. Het probleem is (en dat weten we eigenlijk allemaal ook wel) verbieden lost niks op. Je zoon is op deze leeftijd al veel op zichzelf dus als hij wil, blowt hij stiekem buiten de deur. En dat is helemaal niet wat je wil, lijkt me. Dit is helaas iets wat ze zelf moeten ervaren en ontdekken. Soms door vallen en opstaan.

  • Hoezeer ik ook begrijp dat je probeert het blowen uit te bannen door te dreigen, straffen, verbieden en eisen, het gaat zeer waarschijnlijk niets uithalen. Het zorgt er alleen maar voor dat jullie verder uit elkaar komen te staan en de kans is groot dat hij zich meer afzet tegen jullie waardoor je de grip op je zoon alleen maar ziet verminderen. En dat is niet wat je wil, lijkt me. 
  • Al mail je me niet hoeveel en hoe vaak hij blowt, als een verslaving hoef je het niet direct te zien. Het is nu voor hem kennelijk erg belangrijk en zijn vrienden doen het ook. Helaas voor jullie is die groep in deze fase van zijn leven vaak belangrijker dan jullie als ouders. 
  • Ik adviseer je in gesprek te blijven met je zoon. Je laat jouw mening weten en probeert door middel van het stellen van vragen er met hem over te praten en te ontdekken of hij de voor- en nadelen van blowen weet. En hoe hij denkt over de hoeveelheden en de momenten waarop hij blowt. Geef niet steeds jouw oordeel, maar hou het bij de feiten. Wellicht maakt hij best goede afwegingen!
  • Als je laat merken dat jij jouw mening hebt, dat je ervan baalt maar dat je zijn mening en besluit wel respecteert, dan geeft dat waarschijnlijk een opening om ook te praten over de risico’s en om samen afspraken te maken over het blowen. Bijvoorbeeld over blowen in huis, niet stoned thuiskomen, welk deel van zijn salaris hij spaart en mag opmaken enzovoort. Zo zorg je er in ieder geval voor dat hij niet op illegale manieren aan geld of wiet gaat komen en dat je feeling houdt met hem en zijn blowgedrag. Daar schiet je uiteindelijk het meeste mee op. Ook kun je zo beter inschatten hoeveel hij blowt en wanneer. Af en toe blowen op bepaalde momenten is een heel ander verhaal dan constant stoned in de rondte lopen zodat je school eronder leidt.

Ik vind het overigens wel bijzonder dat hij toegegeven heeft dat hij blowt. Iets opbiechten waarvan je weet dat je ouders het verre van leuk vinden is lastig. Veel jongeren kiezen ervoor iets als blowen stiekem te doen. Je mag hem best laten weten dat je daar blij om bent. Tenslotte is eerlijkheid heel belangrijk, ook in de toekomst. Hoe moeilijk soms ook, je wil als ouder toch graag de waarheid weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Blowen
Sluiten