BN’ers willen Down-vriendelijke samenleving

Met de NIPT kunnen kersverse ouders al voor de geboorte achterhalen of hun kind het Down-syndroom heeft. Geen goede ontwikkeling vinden ChristenUnie en tientallen bekende Nederlanders. Zij spreken hun bezorgdheid uit in een open brief in de Volkskrant.

Wat is de NIP-test?

De NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Bij deze test wordt een buisje bloed bij de zwangere vrouw afgenomen. Uit de analyse van het bloed kan het DNA van het ongeboren kindje worden achterhaald. Op deze manier kan al voor de bevalling blijken dat het ongeboren kindje Down-syndroom heeft. Ouders kunnen er dan vervolgens voor kiezen om het kind geboren te laten worden of voor een abortus.

Open brief

De open brief die vandaag in de Volkskrant verscheen is een initiatief van de ChristenUnie en Linda Germs. Zij heeft zelf een zoon met Down-syndroom en pleit hiermee voor de acceptatie van kinderen met het Down-syndroom. Tientallen bekende Nederlanders ondertekenen de brief, zoals onder andere Herman Finkers, Marianne Vos en Willeke Alberti. Ook zij spreken op deze manier hun zorgen uit en vragen in deze brief om de ‘Downtest’ niet standaard aan te bieden.

Waardevol

‘Wat ons betreft is het leven niet alleen weggelegd voor degenen die allerhande testen hebben doorstaan. Nu is het Down-syndroom, straks misschien autisme, of ADHD, of de kans op dementie. What’s next?’, aldus schrijvers van de brief. Zij vinden dat informatie over down eenzijdig is en alleen laten zien wat kinderen met het Down-syndroom niet kunnen. ‘Laten we een samenleving blijven koesteren waarin er ook ruimte is voor kinderen die weliswaar extra zorg nodig hebben, maar die waardevol zijn en het leven van heel veel mensen om hen heen extra kleur geven,’ vinden zij dan ook.

Limited edition

‘Hoe laagdrempeliger het wordt om te screenen op het syndroom van Down, hoe sterker we de richting uitgaan van een samenleving waarin steeds minder plek is voor kinderen met down,’ vinden ondertekenaars van de brief. Waar de schrijvers van de brief vooral voor vrezen is dat wanneer de test standaard wordt uitgevoerd, vaker voor abortus zou worden gekozen. ‘Een kind met het downsyndroom wordt dan steeds meer een kind dat voorkomen had kunnen worden.’

Standaard

In de huidige situatie is de NIP-test alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met down. Daar wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid verandering in brengen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil de test toelaten voor alle zwangere vrouwen in Nederland. Tegenstanders zijn bang dat het toestaan tot de test leidt tot een samenleving zonder kinderen met Down, net als in Denemarken is gebeurd waar de test al langer voor alle zwangeren beschikbaar is.

 

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
BN’ers willen Down-vriendelijke samenleving
Sluiten