Boeken: recensie Heerestraat & Rozenlaan

Een scheiding heeft enorme impact op een kind en er zijn verschillende manieren waarop je je kind kan ondersteunen in dit proces. Een van die manieren is bijvoorbeeld door te zorgen voor herkenbaarheid aan de hand van verhalen. Dit fictieve verhaal gaat over een tienermeisje dat meemaakt hoe anders haar leven is nu haar ouders net gescheiden zijn.

Schrijfster Carlie is ervaringsdeskundige; zij heeft zelf ook gescheiden ouders. Carlie schrijft over haar verhaal: ‘Ik had dit boek graag gelezen toen ik net als Nina heen en weer fietste tussen mijn gescheiden ouders. Want er valt soms ook wel wat te lachen om dat nieuwe, rare en soms rampzalige leven.’

Boekrecensie Heerestraat en Rozenlaan

De scheiding is al meteen gesymboliseerd in de titel van het boek. De Heerestraat en de Rozenlaan zijn de twee straten waar Nina woont. In de ene straat staat het nieuwe huis van haar vader en in de andere het huis waar ze in woont met haar moeder. Ook in de hoofdstukken komt die naar voren: de straatnaam wordt telkens genoemd bij het hoofdstuk zodat meteen duidelijk wordt bij wie we zijn en in welke omgeving. En dit wisselt voor een kind – net als bij echt co-ouderschap – dus telkens.

Nina: ‘Soms heb ik het gevoel dat dit allemaal niet echt is. Dat ik nog steeds gewoon één huis heb met twee ouders erin. Eén slaapkamer, en geen broers of zusjes. Dat ik niet ineens een peperdure weekendtas cadeau kreeg om iedere week spullen in mee te zeulen.’

Het verhaal

Het verhaal begint op Oudejaarsavond, wanneer Nina (16) het nieuwe jaar moet inluiden bij haar vader omdat haar ouders erover gingen tossen. Terwijl Nina zelf liever bij haar moeder bleef omdat zij alleen en verdrietig is. Nu brengt ze met tegenzin de dag door met haar vader, stiefmoeder, stiefbroer en stiefzus.

Over het algemeen zet dit ook de toon voor het boek. De moeder van Nina kan de scheiding een stuk moeilijker verwerken. Ze voelt zich erg down, houdt de gordijnen thuis dicht en blijft rondlopen in dezelfde pyjama. Een kleine kanttekening bij deze verhaallijn is dat de scenes met de moeder soms ook wat grover zijn qua taalgebruik en agressie bevatten. Zo wordt er meerdere keren door de moeder gegooid met spullen. Houd hier rekening mee bij de afweging of je dit wel of niet door je kind wilt laten lezen.

Verder is Nina niet blij met de scheiding en kan ze in het begin niet goed opschieten met haar stiefzus en stiefbroer. Maar dan blijkt dat haar vader en stiefmoeder Anja gaan trouwen. Nina moet dit van haar vader dit nieuws aan haar moeder vertellen.

LEES OOK: Interview: kinderbehartiger Marlon Dijkhuizen staat klaar voor kinderen tijdens een scheiding

Ook een tienerverhaal

Ondanks het serieuze onderwerp, is dit boek ook vermakelijk. Zo geeft het alle dingen mee die tieners doorgaans meemaken in hun leven. Denk aan verliefdheid, WhatsApp-gesprekken met vrienden en naar school gaan. Maar er zit ook genoeg humor in waarmee de hoofdpersoon Nina een extra inkijkje geeft in haar gevoel. Ze schrijft telkens kleine dagboekstukjes met alternatieven voor hoe een gesprek tussen haar, haar ouders en het stiefgezin eigenlijk had moeten verlopen. Verzonnen gesprekken waarbij ze wel echt verteld wat haar dwarszit.

LEES OOK: 6x leuke multiculturele kinderboeken

Conclusie

Dit boek kan wat ons betreft dus vooral dienen als een troost voor je tiener als jullie zelf een scheiding doormaken. Als een boek waarin de eigen situatie en gevoelens net iets meer te herkennen zijn. Het biedt humor en herkenbaarheid waar misschien wel behoefte aan is.

Maar het kan ook een boek zijn dat je zelf kunt doorlezen om een scheiding en alle gebeurtenissen eromheen door de ogen van een tiener te zien. Al is elk kind natuurlijk anders en is dit verhaal fictief, uit de aanpak van de volwassenen in het boek is bijvoorbeeld ook weer inzicht te halen in wat je wellicht anders zou doen.

Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgeverij: Blossom Books
Verkoopprijs: 17.99 euro
Aantal pagina’s: 375

Scheiding? Zo creëer je een nieuw thuis voor je kind

Reageer op artikel:
Boeken: recensie Heerestraat & Rozenlaan
Sluiten