Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 10 minuten

Boekentips voor beginnende lezers

Leren lezen werkt het beste als je dat met leuke boeken doet! Eline Rottier van boekwijzer.com tipt pareltjes van boeken en series voor beginnende lezers. Én we mogen twee pakketten van de Tijgerlezen-boeken (dat zijn dus 6 boeken in 1 keer!) weggeven! 

DE TIJGERLEZEN-BOEKEN

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt telkens weer dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze wíllen lezen. Vanuit deze gedachte is de serie Tijgerlezen ontstaan. De spannende of grappige boeken in deze serie zijn stuk voor stuk geschreven door topschrijvers en van illustraties in kleur voorzien door geweldige illustratoren. Tijgerlezenboeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus of leeftijd, maar kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. In de zomer van 2017 verschijnen weer nieuwe boeken in deze serie. Onder andere van Gouden-Griffel-winnaar Anna Woltz! Op de website van Tijgerlezen is heel veel lesmateriaal te downloaden! 

Wij zijn tijgers! van Edward van de Vendel & Ingrid & Dieter Schubert

Max en Tex geloven dat ze eigenlijk tijgers zijn: 'Niet echt, maar toch wel echt!'. Wokkeltje is het niet met hen eens. Tijgers kunnen brullen en hard rennen, en dat kunnen ze niet en ze hebben ook geen strepen. Nou, dan verzinnen Max en Tex daar toch gewoon wat op. Ze voelen zich tijgers vanbinnen, supertijgers zelfs! En als je het hard genoeg voelt, kun je alles worden! Welk superdier ben jij van binnen? Niemand minder dan Ingrid & Dieter Schubert (je weet wel, van Monkie en Platvoetje) maakten de illustraties voor dit fijne eerste leesboekje! 

 

Hoog en laag van Annie M.G. Schmidt & Annet Schaap 

Het eerste verhaal in dit boekje gaat over Jelle en Kees. Jelle woont laag. Veel te laag, vindt hij. Kees woont fijn hoog. Die kan de hele buurt zien. Jelle is boos, hij wil ook hoog. Dat komt goed uit, want Kees is ook boos! Hij wil juist laag. Dan moeten ze maar ruilen. Maar van ruilen komt… Achter in dit grappige boekje is een nog het mooie gedichtje Bij ons in Waaidorp opgenomen. Wat is ruilen, waar kun je allemaal wonen, zullen we rijmen? Je kunt heel veel met dit boek en van de vrolijke illustraties van Annet Schaap ben ik ook fan. 

 

Bobbi Bolhuis: redder in nood van Kate Dicamillo & Loes Riphagen (vertaling: Esther Ottens)

Meneer en mevrouw Bolhuis hebben een varken dat Bobbi heet. Als het donker wordt en Bobbi alleen in bed ligt, is ze bang. Ze kruipt bij meneer en mevrouw Bolhuis in bed. Ze liggen zo druk te dromen dat ze de vloer niet horen kraken. BOEM KRAK! Onder het bed zit opeens een groot gat en het bed zakt daar steeds dieper in. 'Wat je ook doet, niet bewegen!' roept meneer Bolhuis. Bobbi spring uit bed, maar niet om hulp te halen! Hoe ze haar baasjes tóch redt en een wonderbig wordt, ontdek je in dit oergeestige verhaal waarvoor de getalenteerde Loes Riphagen de illustraties maakte. 

 

Hoe ik een weerwolf werd van Ulf Stark & Lars Deltrap (vertaling: Edward van de Vendel)

De grote broer van Ulf weet alles over weerwolven. Hoe je er een wordt, hoe ze overdag als gewone mensen rondlopen en hoe ze bij volle maan grote, razende wolven worden. Als ze blindemannetje spelen, wordt Ulf gebeten door iets groots, met een vacht. Zijn broer kan wel zeggen dat hij het was, maar dat gelooft hij niet! Die nacht is het ook nog eens volle maan. Zou hij een weerwolf worden? Dit fantasievolle verhaal leest als een trein en de illustraties van Lars Deltrap maken het nog spannender.

 

Wie is er bang voor de voetbalzombies van Simon van der Geest & Elly Hees

Er is één ding waar Ramon echt niet van houdt: verliezen! Maar hij staat met zijn voetbalteam de Kanjers helemaal onderaan. Als zijn teamgenoten eens wat meer naar hem zouden luisteren, dan zouden ze gewoon winnen. 'Tja,' zegt zijn oma, 'ze denken zelf ook na. Het zijn geen zombies.' Zombies? Wat zijn dat? Zombies doen precies wat hun meester zegt en… je kunt ze zelf oproepen, vertelt zijn oma. Dat is natuurlijk gewoon een spannend verhaal… maar wat als hij het ook eens zou proberen? En wat als het echt zou lukken? Een knotsgek avontuur van Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest met levendige tekeningen van Elly Hees. 

 

Sammie de Fantastische van Abby Hanlon (vertaald door Edward van de Vendel)

Sammie is de jongste van het gezin en wordt door iedereen Draakje genoemd. Volgens haar broer en zus stelt ze veel te veel vragen doet ze altijd baby-achtig. Gelukkig heeft ze Maria. Niemand kan haar zien, behalve zij. Maria wil tenminste altijd met haar spelen en naar haar luisteren. Op een dag vertellen haar broer en zus Sammie over mevrouw Krakenkraker, een dief van vijfhonderdzeven jaar met scherpe tanden die gek is op meisjesbaby's. En ze is op zoek naar… Sammie! Dus ze moet maar snel ophouden met dat baby-achtige gedoe van haar. Nu wordt Sammie wel een beetje bang. Zou mevrouw Krakenkraker echt bestaan? De stripjes en tekeningen van Abby Hanlon die de tekst afwisselen zijn geweldig! 

Winnen!

Wil je de hele serie 'Tijgerlezen-boeken winnen? Doe dan mee met onze winactie! 

VERHALEN UIT DE HEKSENKEET (7+) Van Femke Dekker & Marieke Nelissen 

Op een hoge berg staat een oud huis. De muren staan scheef. Eén raam heeft de vorm van een spinnenweb. Niemand durft in de buurt te komen. Ze zeggen dat het er niet pluis is… Hier wonen vier vriendinnen. Ze dansen bij volle maan. Ze brouwen vreemde drankjes. Ze vliegen op hun bezems door de lucht. Ze kunnen je betoveren! Het zijn Sybil, Luna, Lidwien en Stella: de heksen van de Heksenkeet. Tot nu toe zijn er over deze heksen drie boeken verschenen (er komen er meer!), stuk voor stuk met een grappig verhaal en heerlijke illustraties van Marieke Nelissen. Bekijk een geweldig filmpje om alvast met de heksjes kennis te maken! 

Een pittig soepje

In dit eerste deel spelen Sybil en haar poes Bliks de hoofdrol. Sybil houdt erg van koken, maar ze is ook een beetje een kluns. Op een dag gaat alles mis. Het potje met pootjes van padden valt bijna op de grond, Bliks schrikt en springt op Sybils hoofd, een fles met een rood drankje én de soep vallen op de grond, er klinkt een KNAL, er is een FLITS en dan… is Sybil half kat geworden! Zou de spreuk van Lidwien, het drankje van Stella, of de toverthee van Luna helpen? Of moet ze voortaan spinnend en kopjes gevend door het leven gaan? 

 

Keet met bubbels

In deel twee staat Luna centraal. Zij houdt van kleur en frutsels en heeft altijd een zonnebril op, net als haar huisdier Fladder de vleermuis. Bubbel bebbel bel, Luna maakt toversop voor toverbubbels, toverbubbels met muziek erin!  Maar voor ze het weet vliegen niet alleen Fladder en Troela – de poedel van Stella –  maar ook zijzelf er in een grote toverbubbel vandoor. Bubbel wubbel zucht, lekker zweven door de lucht! Dat vinden de andere heksen erg grappig… tot het gaat onweren! 

 

Wringel wrangel wrek

In deel drie is Lidwien aan de beurt. Ze heeft een lange nek die piept, knarst en wiebelt en haar poes Poentje heeft een pompoen als kop. Dat komt door een foutje met toveren. Terwijl ze een toverboek zoekt om de kop van Poentje weer terug te toveren, raakt haar nek helemaal in de knoop. Daardoor praat ze ook nog eens heel raar. Ze is bang dat haar vriendinnen haar vreselijk zullen uitlachen. 'Ik geb groene vleggen in mijn gezicht. En mijn gaar valt uit.' zegt ze dus maar als Stella aanbelt. Maar zo makkelijk laat die zich natuurlijk niet afwimpelen…

 

JUBELIENTJE van Hans Hagen & Philip Hopman

De boeken over Jubelientje zijn niet voor niks al heel erg lang – dit jaar bestaat ze 25 jaar! – een groot succes. Dat heeft alles te maken met de originele verhalen die meesterverteller Hans Hagen haar laat meemaken. In sprankelende, dansende zinnen vertelt hij over Jubelientje, haar geweldige oma en vriendje Dirk-Jan. De verhalen (sommige zijn echt gebeurd) in de boeken (het zijn er wel 19) worden altijd afgewisseld met tekeningen van de geweldige Philip Hopman, stripjes, spelletjes, Jubeliedjes, briefjes en andere grapjes. Laat kinderen op jonge leeftijd al met de vertelkunst van Hans Hagen kennis maken, dan zullen ze als ze wat groter zijn ook boeken als Dwars door de nacht en Yuna's maan verslinden! Jubelientje heeft een eigen website! 

Jubelientje leert lezen en schrijven

Lezen… hoe doe je dat? Jubelientje leert hoe ze echte woorden kan lezen en schrijven. Van oma (de oma van Jubelientje is de leukste oma van de wereld) krijgt ze een toverboek voor toverwoorden om te oefenen en voor ze het weet tovert ze in drie woorden een heel verhaal op papier. Maar er gebeurt nog veel meer. In deze bundel zijn namelijk wel drie Jubelientjes opgenomen (Jubelientje leert lezen, Jubelientje wordt wild en Jubelientje speelt vals ) dus het vrolijke, eigenwijze, oh zo vertederende meisje vliegt van avontuur naar avontuur. 

Jubelientje en de hoed van oma blootje 

Sjonges! Dit is ook zo'n te gek verhaal over Jubelientje! Na een bezoek aan het Stedelijk vindt Jubelientje op zolder tekeningen die opa heeft gemaakt. Van oma. In haar blootje. Met een hoed! Dat brengt haar op een groots idee: ze begint zelf een museum. Een 'Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum'. En daarvoor krijgt ze heel veel inspiratie, want omdat oma 66 wordt neemt ze Jubelientje mee naar zes musea (naast het Stedelijk naar: het Muiderslot, Museon, Rijks-, Kinderboeken- én Spoorwegmuseum). Tip: Laat kinderen zelf een hoed maken voor de hoedenwedstrijd en maak kans op een boekenpakket! 

 

OKÉ, NOG EENTJE DAN…

V = de vos van Daan Remmerts de Vries

Ik vind dit zo’n prachtig en origineel boekje, dat wil ik jullie niet onthouden! Toen Daan Remmerts de Vries ontdekte dat zijn dochter het moeilijk vond om de letters van het alfabet te onthouden – ze waren haar te abstract – bedacht hij een visueel alfabet voor haar. Hij toverde letter om tot iets herkenbaars door ze in een voorwerp, persoon, of handeling te verpakken. De ‘d’ werd een dikke buik, de ‘m’ een muts op het hoofd en ga zo maar door. Binnen een week onthield zijn dochter al de letters! Wauw! 

Eline Rottier is moeder van Fiene (5), Joep (4) en Tommy (0). Zij heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je heel veel kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar altijd mailen ([email protected])4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Boekentips voor beginnende lezers
Sluiten