Gezondheid 21 jun 2018 redactie

Bof (parotitis)

Bof (parotitis) is een besmettelijke virus-infectie van de oorspeekselklieren (= glandula parotidea), meestal bij kinderen van 5-15 jaar, maar ook bij jongere kinderen en volwassenen. De bof komt zelden voor bij kinderen jonger dan 2 jaar. Na de bof is men meestal levenslang ongevoelig (= immuun) voor besmetting.

Vooral jongens in de puberteit zijn kwetsbaar: het virus tast soms een of beide testikels aan maar dit leidt zelden tot vruchtbaarheidsproblemen. Verspreidt zich via speekseldruppeltjes (niezen, hoesten). De huisarts stelt de diagnose. Er is geen behandeling, het kind moet wel veel drinken en kan een pijnstiller nemen tegen de klachten. Kinderen worden tussen twaalf en vijftien maanden, en tussen het vierde en zesde jaar ingeënt (BMR).

Mogelijke verschijnselen o.a.:

  • Ca. 2-3 weken na besmetting: koude rillingen, koorts, hoofpijn, slechte eetlust, ziektegevoel, pijn bij kauwen of slikken, pijnlijke klieren, bolle wangen (typisch voor de bof), gevolgd door pijnlijke, vergrote speekselklieren.
  • Bij ca. 5-10% van de bofpatiënten ontstaat hersenvliesontsteking (encefalitis, meningitis), die meestal volledig herstelt.
  • In 1 op de 400 gevallen kan hersenontsteking ontstaan, met soms blijvende zenuwbeschadiging, zoals doofheid of verlamming van de gezichtspieren.

Na de pubertijd kan de bof bij mannen een pijnlijke ontsteking van een van beide zaadballen (= orchitis) veroorzaken en bij vrouwen -in zeldzame gevallen- een ontsteking van de eierstokken (= oöforitis), die soms tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Oorzaak:

Besmetting met bof-virus (= para-myxovirus), dat verwant is aan het mazelenvirus. De ziekte verspreidt zich via vochtdruppeltjes in de lucht na hoesten of niezen of door contact met besmet speeksel.

Mogelijke behandelingen (o.a.):

  • voorkómen (= preventie, profylaxe): inenting met bof-vaccin (zie hieronder)
  • behandelen van de verschijnselen

Website

http://www.gezondheidsnet.nl

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bof (parotitis)
Sluiten