Janne Vogel
Janne Vogel Opvoedstijlen 14 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Boodschappen doen: 5 spelletjes die je kind afleiden

Boodschappen doen met kinderen is niet niks, maar wij helpen je graag uit de brand. Met deze spelletjes ben je de winkel alweer uit vóórdat je kind op de vloer belandt met een driftbui. Van ‘Voedselbingo’ tot ‘Race tegen de Klok’, met de volgende buurtsuper-games wordt boodschappen doen een makkie.

Deze spelletjes zijn de ideale afleidingsmanoeuvre waar je al die tijd naar zocht. Je snelt vanaf nu door de gangpaden zonder dat je kleine je tripje ook maar enigszins bemoeilijkt. Fijn!

Boodschappen doen met kinderen? Speel deze spelletjes met ze:

Raad de Prijs

Wanneer je iets uit het schap pakt en in je karretje legt, moet je kind de prijs raden. (Zorg uiteraard dat het prijsje niet in zicht is.) Nog leuker als je meerdere kinderen hebt; de achterkant van je boodschappenlijstje gebruik je namelijk als scorekaart. De speler die het dichtst bij de oorspronkelijke prijs zit, krijgt een punt. Eenmaal bij de kassa mag iedere speler raden wat het totaalbedrag zal zijn. De persoon die hier het dichtst bij zit, krijgt vijf punten. Bereken thuis de score en prijs de winnaar.

Race tegen de Klok

Boodschappen doen met kinderen, vraagt sowieso om snelheid. Kinderen houden ervan om snel te gaan. Wedstrijdjes doen het áltijd goed, dus als je maar een paar dingetjes moet halen, kun je een timer zetten. Werk samen om alle producten zo snel mogelijk in jullie mandje of kar te krijgen, en ontsnap uit de winkel voor de tijd op is. Sensatie!

LEES OOK: Moeder laat haar dochter het budget voor de boodschappen uitrekenen

Bonnetje maken

Met dit spelletje train je het wiskundig brein van je kind. Bij ‘Bonnetje maken’ laat je je kind een bonnetje opbouwen, door het bedrag van alle dingen die je in je kar stopt af te ronden en aan ‘m door te geven. (Voorbeeld: je pakt een pak pasta van €1,97 en geeft hem het getal 2.) Je kind telt alles op en maakt een denkbeeldig bonnetje. Hij voelt zich verantwoordelijk en heeft dus absoluut geen tijd om ook maar te denken aan de snoepjes in gangpad 5. Na het afrekenen leg je het echte bonnetje en zijn eindgetal naast elkaar om het verschil te berekenen. Bonus: je houdt zelf onbewust ook meer rekening met geld. Mooi meegenomen.

Voedselbingo

Oudere kinderen die al kunnen lezen en schrijven en iedere cornflakesdoos kunnen identificeren, vinden Voedselbingo gegarandeerd geweldig. Voor je naar de winkel gaat, teken je een rooster op een stukje papier. In elk vierkantje schrijf of teken je een product dat je wilt gaan kopen, of iets waarvan je weet dat hij het sowieso zal zien. (Tip: sla producten die hij heel graag wil maar niet mag over, obviously.) Neem een marker mee en laat hem alles op zijn bingokaart afkruisen. Als dat geen afleiding is…

Vakantiejacht

Dit kan een letterlijke jacht naar paaseieren zijn tijdens Pasen, maar je kunt de game aanpassen naar ieder jaargetij. Rond Kerst laat je je kind zoeken naar kerstdecoratie en rendieren, en tijdens de zomervakantie zoekt hij naar alles wat er zomers uitziet. Je stuurt hem op een missie en dat vindt –ie heerlijk. Wederom leuker als je meer dan één kind hebt, want de eerste die iets in het thema vindt, krijgt een punt. Het kind met de meeste punten wint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Boodschappen doen: 5 spelletjes die je kind afleiden
Sluiten