Redactie
Redactie Hobby en sport 21 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Boomhut in de achtertuin

In het juninummer (2013) van J/M laten Paul en Loes Habets zien hoe zij samen met hun vier kinderen een boomhut in de tuin maakten. Hieronder vind je een werkbeschrijving. 

Werkbeschrijving 

 1. Zoek een boom met een geschikte kruin uit.

 2. Begin met het maken van een houten skeletframe voor de bodemplaat in de kruin van de boom.

 3. Maak klossen rondom dikke takken waarop de bodemplaat enigszins horizontaal kan steunen. Bodemplaat is een multiplex plaat.

 4. Schroef aan de klossen verticaal dikker framehout en bevestig op 1 meter hoogte opnieuw klossen aan de takken. Indien mogelijk om een dakconstructie te maken.

 5. Maak een dakconstructie met wat zwaardere balkjes om later panlatjes op te schroeven en daarna de dakpannen erop te schroeven.

 6. Boor kleine gaatjes met steenboordje en zet de bovenste en onderste pannen aan de zijkant vast met schroef op de panlaten. (Dit is voor de veiligheid zodat er geen dakpannen naar beneden kunnen komen wanneer de kinderen onder de boom spelen)

 7. Verbind de bovenste dakconstructie met de onderste bodemconstructie met balkjes, waar later de planken tegenaan geschroefd moeten worden.

 8. Maak een frame van hout voor twee ramen.

 9. Zaag daarna de planken op maat, begin onderaan. Laat de tweede rij planken 1 cm over de onderste rij heen komen en schroef vast. Werk zo omhoog totdat de dakpannen er net overheen komen.

 10. Bevestig een grote katrol (koop bijvoorbeeld op een tweedehands markt) met touw aan een hoger gelegen tak. Hierdoor een touw met rieten mand eraan geknoopt, die dient als lift voor eten en drinken, et cetera.

 11. Zaag onder de ramen twee plankjes op maat om als vensterbank te dienen. Je hebt vier ijzeren steuntjes nodig om de plankjes te bevestigen.

 12. Extra versiering: twee bakken gevuld met aarde en bloemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boomhut in de achtertuin
Sluiten