redactie
redactie Gezondheid 19 jun 2018

Borstgroei

antwoord

Gemiddeld treedt de ontwikkeling van borsten en de groei van schaamhaar op tussen het 9e en 17e jaar, waarbij het grootste deel van de meisjes begint als ze 11-12 jaar oud is.
Wanneer schaamhaar begint te groeien, is er in het begin sprake van weinig gekrulde haartjes langs de schaamlippen. Langzaam breidt dit zich dan naar opzij en naar boven uit. Dit proces duurt enkele jaren. Bij de borstgroei worden eerst de tepels groter en wat donkerder, en vervolgens groeien de borsten verder. Ook dit proces duurt enkele jaren. Er zijn geen medicijnen of behandelingen om de borstgroei te beïnvloeden. 

Jouw dochter is 9 jaar en begint nu met het ontwikkelen van schaamhaar, borsten en andere puberteitskenmerken, wat geen ongewoon verschijnsel is.

De veranderingen die ontstaan bij meisjes tijdens de puberteit:

  • Vanaf (gemiddeld) het 11e jaar ontwikkelen de borsten zich.
  • Hierna groeit het lichaamshaar: er ontstaat schaam- en okselhaar, haartjes op armen en benen nemen toe in hoeveelheid of kleur.
  • Ongeveer twee jaar na het ontstaan van schaamhaar begint de menstruatie. 
  • Andere veranderingen zijn: emotionele veranderingen, stemmingswisselingen, ontwikkelen van een vettere huid, toename van zweten, toename van hoeveelheid onderhuids vetweefsel en het breder worden van de heupen.

De kans dat jouw dochter binnen nu en twee jaar ongesteld gaat worden, is dus erg groot.

De cupmaat die jouw dochter zal krijgen, is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel in de borsten en dat is erfelijk bepaald (voor vijftig procent door jou en voor vijftig procent door je man; dat betekent dat je schoonmoeder 25 procent voor haar rekening neemt). 

Hiernaast heeft de grootte van de borsten ook te maken met het lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent hoe groter je borsten zullen zijn.

Reageer op artikel:
Borstgroei
Sluiten