Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018

Boze, verdrietige dochter

antwoord

Tijdens en na periodes dat een kind (en/of zijn familie) iets ingrijpends meemaakt, kun je de weerslag hiervan op een kind merken. Kinderen praten er lang niet altijd (makkelijk) over en kunnen vaak niet aangeven dat hun gedrag te maken heeft met deze ingrijpende dingen. Je kunt het dan bijvoorbeeld zien aan: 

 • een terugval in zindelijkheid
 • slechter slapen en eten
 • sneller geïrriteerd, boos of juist verdrietig 
 • jengeliger en weinig kunnen hebben van anderen (ook kinderen)
 • weer kinderlijker gedrag laten zien (kinderlijk stemmetje, meer aanhankelijkheid, minder zelf willen doen)
 • zich terugtrekken of een stuk stiller zijn

Meestal gaat deze fase over als de ingrijpende periode achter de rug is, naar de achtergrond verdwijnt of er voldoende aandacht voor is geweest met een kind. Kinderen hebben over het algemeen veel veerkracht en zijn meestal in staat ook heel heftige ervaringen een plekje te geven zonder dat daar echt extra hulp voor nodig is. 
Afhankelijk van onder anderen de volgende zaken kan de impact groter zijn en kunnen de gevolgen langer duren:

 1. het karakter en de veerkracht van een kind
 2. de manier waarop ermee is omgegaan door de omgeving
 3. de ernst van wat er gebeurd is
 4. of het ingrijpende op zichzelf staat of dat er meerdere dingen op elkaar volgen

Jullie dochter heeft in haar leventje heel veel meegemaakt. En het lijkt erop dat – na alles wat er eerder gebeurd is – vooral de verhuizing voor deze gedragsverandering gezorgd heeft. Niet zo gek, want ze heeft al veel moeten verwerken en bij de verhuizing is ze haar veilige plek en de veilige vriendjes en vriendinnetjes en bijvoorbeeld de juf kwijtgeraakt. 
Dat kan ervoor zorgen dat ze deze terugval in gedrag nu meemaakt. Het is wellicht gewoon even te veel voor haar geweest en het lukt haar (en jullie) niet goed om hier weer uit te komen. 

Een paar puntjes waar je zelf op kunt letten bij kinderen die van slag zijn:

 • Breng een periode veel rust, regelmaat en routine in het dagelijks leven aan. 
 • Blijf rustig, verwoord de gevoelens, toon begrip voor het gevoel en bespreek dit ook en stel aan de andere kant heel duidelijke grenzen aan het gedrag. Van slag of niet, gevoel mag er altijd zijn maar niet elk gedrag daarbij!
 • Observeer de dingen en momenten die wel goed gaan en kijk hoe je meer van deze momenten kunt creëren. Waar wordt ze wel relaxed en blij van? Wat helpt in ieder geval een beetje? Dit kun je haar ook prima vragen!
 • Geef aandacht aan alles wat gewenst en gezellig gedrag is. Benadruk de reacties die je graag ziet. Prijs haar als ze deze laat zien.
 • Maak afspraken over haar boze buien. Ze mogen er zijn, jullie willen haar helpen en jullie maken afspraken wat er wel en niet mag en kan als ze boos is. Bijvoorbeeld: Waar gaat ze heen als ze even heel boos is? Ze mag weer gezellig komen als het weer gaat. Wat zeggen jullie om haar te helpen weer rustig te worden? Wat helpt haar om rustig te worden?
 • Realiseer en accepteer dat het een moeilijke fase is voor je kind.

Naast een aantal dingen die je zelf kunt doen, zou ik jullie aanraden om naar een kinderpsycholoog toe te gaan en met een deskundige samen te bekijken en bespreken wat jullie dochter dwars zit en hoe jullie haar kunnen helpen. Dat kan tips voor jullie benadering en aanpak opleveren, maar ook hulp voor haar waarbij ze de kans krijgt te uiten en verwerken wat nodig is. Bijvoorbeeld door middel van speltherapie of een andere vorm. Via de huisarts kun je kinderpsychologen in de buurt vinden.

Duurt een terugval of gedragsverandering niet al te lang, dan is het oké, hoort het erbij en hoef je geen specifieke hulp te zoeken. Maar als de impact heel groot is en/of echt langer duurt, dan zou ik daar zeker niet meer mee wachten! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Boze, verdrietige dochter
Sluiten