redactie
redactie Boos 21 juni 2018

Zoon (10) mag geen iPhone

antwoord

Tja, het lastige voor ouders tegenwoordig is dat er veel is op dit gebied en dat veel ouders van alles goed vinden. Voor je het weet, geven we dus toch maar toe; omdat 'anderen het ook allemaal mogen'.

Doe je dat niet, dan kun je flink wat van je (pre)puberende kind verwachten. Ik denk dat veel ouders bepaalde spellen en producten liever niet in huis zien, maar overstag gaan door de buitenwereld. Het kan je behoorlijk aan het twijfelen maken. En dat is nou net wat een hoop gezeur van een kind kan veroorzaken.

Weloverwogen een besluit nemen

  1. Neem een wens of vraag van je kind goed in overweging voordat je reageert. Geef aan dat je er goed over gaat nadenken en dan zal besluiten of iets mag of niet. Zo voelt een kind zich serieus genomen en is duidelijk dat je niet zomaar ja of nee zegt. En je hebt straks een weloverwogen antwoord.
  2. Dan moet je vervolgens natuurlijk ook echt heel goed nadenken over de vraag. Win eventueel informatie en/of meningen in bij anderen. Noteer de voors en tegens, de voorwaarden waaronder je iets wel goed vindt, enzovoort. Vraag je zoon hoe hij het voor zich ziet en wat de reden is dat hij bijvoorbeeld de iPhone wil. Als jij heel goed je mening afweegt en beslagen ten ijs komt, sta je een stuk sterker.
  3. Maak je eigen keus op basis van alle feiten, argumenten en je eigen gevoel. Leg je zoon duidelijk uit hoe je tot je besluit bent gekomen, en wanneer of in welke vorm iets wel mag. 
  4. Toon begrip voor zijn mening en eventueel baalgevoel. Dat mag en is logisch, hij wil iets heel graag en vindt het niet leuk dat het van jou niet mag. Het punt is dat jij er goed over nagedacht hebt en het voor nu niet goed vindt. Daarna is het klaar en blijf je erbij. Ga ook niet meer in op zijn pogingen of klaaggezang naar jou toe. Dat moet je dan wel echt volhouden. Ga je steeds in discussie – of voelt hij ruimte – dan blijft het doorsudderen.

Samen besluiten

Het kan ook zijn dat je een volgende keer over iets goed wil nadenken en ook zijn mening wil horen, kortom dat jullie samen tot een besluit willen komen. Vertel je zoon dat hij met zijn overwegingen en argumenten kan komen, kan nadenken over wat voor jou acceptabel kan zijn, enzovoort. Jij denkt er ook goed over na en dan spreken jullie af om er samen over te praten en een besluit te nemen. Vraag eerst je zoon om zijn verhaal, luister goed en vraag door. Leg vervolgens jouw bezwaren, twijfels etcetera uit en kijk of je er samen uit kunt komen. Hoe kan hij jouw twijfels wegnemen? Dit werkt natuurlijk alleen als je nog geen besluit voor jezelf genomen hebt!

Reageer op artikel:
Zoon (10) mag geen iPhone
Sluiten