Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 19 jun 2018

Branderige vagina

antwoord

De vagina heeft twee binnenste en twee buitenste schaamlippen. We noemen ze zo omdat de vagina er bij elke vrouw anders uitziet; bij de een zijn de binnenste schaamlippen groter en bij de ander de buitenste. Qua vorm en symmetrie zijn de schaamlippen ook nooit gelijk en daarom kan het best zijn dat één schaamlip groter dan de ander is. 

Doordat de schaamlippen zich nog verder ontwikkelen is het moeilijk om te zeggen hoe het uiteindelijke resultaat wordt. Je ziet vaak dat eerst een linker- of rechterschaamlip begint te groeien en dat de andere kant later volgt. Dat is ook de reden dat een eventuele operatie aan de schaamlip – doordat er klachten zijn en er mogelijk asymmetrie is – pas na het 16e jaar wordt uitgevoerd.

Het betekent niet dat de schaamlippen geen klachten kunnen geven: door fietsen en vaak in combinatie met het dragen van te strakke broeken kan de schaamlip in verdrukking raken en daardoor geïrriteerd raken. 

Oplossingen om minder irritatie te krijgen van de schaamlippen zijn: 

  • vermijd het dragen van strakke broeken
  • draag katoenen ondergoed
  • zorg voor een dameszadel op de fiets

Als dit geen verbetering van de klachten geeft, raad ik aan om het toch eens door de huisarts te laten kijken. Er bestaan namelijk ook huidaandoeningen waarbij de vagina rood en branderig is en waarbij medisch ingrijpen toch echt noodzakelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Branderige vagina
Sluiten