Redactie
Redactie Gezondheid 2 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn zoontje van 5 plast nog dagelijks in zijn broek, wat kan ik doen?’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: broekplassen bij kinderen.

De vraag

‘Mijn zoontje van vijf werd vlak voor zijn vierde verjaardag zindelijk. We waren blij dat het eindelijk gelukt was en de ongelukjes die nog regelmatig voorkwamen namen we voor lief. Maar nu zijn we een jaar verder en heeft hij nog steeds bijna dagelijks een natte broek. Vaak komt het doordat hij druk aan het spelen is, of helemaal wordt opgezogen door een tekenfilmpje. Ik heb geprobeerd om een sticker-beloningssysteem te gebruiken. Voor iedere dag dat hij niet in zijn broek plaste kreeg hij een sticker. Maar helaas heeft ook dat niet gewerkt. Wat kan ik nog doen? En moet ik me zorgen maken?’

Advies van de redactie

Frequent een natte broek hebben, ofwel urine-incontinentie bij kinderen van vier jaar en ouder, is een vaak voorkomend probleem. Zes tot tien procent van de zesjarigen plast frequent in zijn broek. Bij twaalfjarigen is dit nog ongeveer 2%. De oorzaak is in de meeste gevallen onschuldig, maar soms komt het door anatomische afwijkingen van de urinewegen. Wat je tot nu toe geprobeerd hebt met het beloningssysteem, is een prima eerste stap. Toch heeft het niet geholpen. Het kan zijn dat hij er nog niet klaar voor is omdat hij het niet als een probleem ziet. Of wellicht is er toch een behandeling nodig.

Oorzaken broekplassen

Urine-incontinentie kan de volgende oorzaken hebben:

  • Minder aandacht hebben voor het plassen en het plasgedrag. Kinderen vergeten vaak te plassen als ze druk bezig zijn op school of met spelen. Je geeft al aan dat je dit herkent. Leg je zoon goed uit dat op tijd plassen en – zeker ook – goed uitplassen belangrijk is. Blijf dit herhalen, zodat hij zich dat steeds beter zal herinneren.
  • Een blaasontsteking.
  • Obstipatie. Als een kind last heeft van obstipatie, kan daardoor ook ongewild urineverlies ontstaan. Houd zijn poepgedrag in de gaten, zorg dat hij genoeg drinkt en voldoende vezels eet. Soms is er een poosje een laxeermiddel nodig, dat via de apotheek te verkrijgen is.
  • Een overactieve blaas. De blaas geeft dan te snel en te vaak een seintje dat hij vol zit; hierdoor is er vaak sprake van ongewild urineverlies. Dit is te behandelen met medicijnen.
  • Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan er stressincontinentie (giechelincontinentie), een te luie blaas of een te sterke blaasspier ontstaan. Via bekkenbodemtherapie leer je hoe je de bekkenbodemspieren het best kunt aan- en ontspannen.

Het is verstandig om voor de zekerheid toch eens naar de huisarts te gaan. Het is handig als je dan van tevoren een zogenaamde mictielijst (plaslijst) invult, zodat de huisarts beter kan inschatten waar het probleem zit. In een mictielijst noteer je op welke tijdstippen hij per dag heeft geplast, en ook wanneer hij een natte broek had. Ook de hoeveelheid urine is belangrijk om te noteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.