redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Broekplassen

antwoord

Frequent een natte broek hebben, ofwel urine-incontinentie bij kinderen van 4 jaar en ouder, is een vaak voorkomend probleem. Zes tot 10% van de zesjarigen plast frequent in zijn broek. Bij12-jarigen is dit nog ongeveer 2%. De oorzaak is in de meeste gevallen onschuldig, maar soms komt het door anatomische afwijkingen van de urinewegen.
Wat je tot nu toe geprobeerd hebt met het beloningssysteem, is een prima eerste stap. Toch heeft het niet geholpen. Het kan zijn dat hij er nog niet klaar voor is omdat hij het niet als een probleem ziet. Of wellicht is er een behandeling nodig.

Urine-incontinentie kan de volgende oorzaken hebben:

  • Minder aandacht hebben voor het plassen en het plasgedrag. Kinderen vergeten vaak te plassen als ze druk bezig zijn op school of met spelen. Leg je zoon goed uit dat op tijd plassen en – zeker ook – goed uitplassen belangrijk is. Blijf dit herhalen, zodat hij zich dat steeds beter zal herinneren.
  • Een blaasontsteking.
  • Obstipatie. Als een kind last heeft van obstipatie, kan daardoor ook ongewild urineverlies ontstaan. Houd zijn poepgedrag in de gaten, zorg dat hij genoeg drinkt en voldoende vezels eet. Soms is er een poosje een laxeermiddel nodig, dat via de apotheek te verkrijgen is.
  • Een overactieve blaas. De blaas geeft dan te snel en te vaak een seintje dat hij vol zit; hierdoor is er vaak sprake van ongewild urineverlies. Dit is te behandelen met medicijnen.
  • Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan er stressincontinentie (giechelincontinentie), een te luie blaas of een te sterke blaasspier ontstaan. Via bekkenbodemtherapie leer je hoe je de bekkenbodemspieren het best kunt aan- en ontspannen.

Het is verstandig om toch eens naar de huisarts te gaan. Het is handig als je dan van tevoren een zogenaamde mictielijst (plaslijst) invult, zodat de huisarts beter kan inschatten waar het probleem zit. In een mictielijst noteer je op welke tijdstippen hij per dag heeft geplast, en ook wanneer hij een natte broek had. Ook de hoeveelheid urine is belangrijk om te noteren.

Reageer op artikel:
Broekplassen
Sluiten