Redactie
Redactie Kleuter 19 jun 2018

Broekpoepen

antwoord

Er zijn drie dingen waarvan je als ouder graag wilt dat je kind het doet, maar waar je geen controle over hebt: namelijk zindelijk worden, eten en slapen. 
Als je kind het niet wil, dan doet het ‘t ook niet. Je kind zal zelf moeten leren om op tijd naar de toilet te gaan, maar als ouder kun je hier natuurlijk wel bij helpen. Als ik jullie verhaal zo lees, dan heeft je zoon het veel te druk om naar de wc te gaan en het doet hem niet veel. Jullie ‘taak’: hem leren om op tijd naar de wc te gaan en verantwoordelijk te maken voor de poepbroek. 

Hoe doe je dit?

  • Zeg tegen je zoontje dat het lastig is om op tijd bij de wc te komen, maar dat jullie hem graag willen helpen dat te leren. Vraag hem hoe híj denkt dit te kunnen leren. 
  • Bespreek de voordelen van het zindelijk zijn. Dit geeft vaak een extra stimulans. 
  • Stel een plan van aanpak op. Wat gaan jullie doen? Bijvoorbeeld: hem elke 30 minuten vragen of hij naar de wc moet. Of: als je ziet dat hij moet, hem er even aan herinneren naar de wc te gaan. Laat hem een leuke manier bedenken hoe je hem kan helpen herinneren, zo hou je het leuk en luchtig.
  • Kijk of er een patroon is te ontdekken van bepaalde momenten dat hij naar de wc moet. Op die momenten kun je hem eraan herinneren naar de wc te gaan. 
  • Maak het op de wc gezellig. Leg een boekje neer of een leuk zeepje waarmee hij zijn handen kan wassen. Vraag hem wat hij op de wc nodig heeft om goed te kunnen poepen. 
  • Geef hem geen aandacht als hij in zijn broek heeft gepoept; dreig niet, word niet boos en straf niet. Zeg alleen ‘hm, het is mis gegaan’ en laat hem vervolgens zelf meewerken aan de oplossing. Vooral dat laatste is heel belangrijk omdat hij zo medeverantwoordelijk wordt (en daar dus ook ‘last’ van krijgt) voor de poepbroek. Laat hem bijvoorbeeld een schone broek pakken en de vieze broek bij de wasmand leggen. En zelf zijn billen wassen. Op deze manier wordt je zoon zich bewust van de gevolgen en die worden zo vervelender dan wanneer hij wel gewoon naar de wc gaat. Bovendien krijgt het broekpoepen zo geen extra aandacht meer. 
  • Beloon als het je kind is gelukt om op tijd bij de wc te zijn. Bedenk samen een beloningssysteem, wat hij echt leuk vindt. Het beste is om het poepen op de wc te belonen. Je kunt ook een schone broek belonen, maar er moet dan wel goed op gelet worden dat het kind de ontlasting niet gaat ophouden of vies ondergoed gaat verstoppen om zo de beloning niet mis te lopen. Bij het belonen van het poepen op de wc, wordt het gewenste gedrag echt beloond.
  • Als laatste: laat je eigen irritatie en/of zorgen van de gevolgen van het nog niet zindelijk zijn niet merken. Dat helpt niet bij het proces! Stap er luchtig en vol overtuiging in: dit gaat hem lukken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Broekpoepen
Sluiten