Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eten en Voeding 14 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Een broodtrommel zonder brood: 3 alternatieven voor je kids’ lunch

Niks mis met een ouderwetse boterham met pindakaas, maar soms wil je gewoon even wat anders voor de lunch. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. Met deze drie alternatieven voor brood wordt het een feestje in de broodtrommel.

Heeft jouw kind een continurooster en luncht hij of zij op school? Dan ben jij waarschijnlijk iedere ochtend of avond druk met de broodtrommel vullen. Een boterham smeren en dubbel vouwen is wel zo snel, maar heb je een keer tijd? Probeer dan eens iets anders.

Drie alternatieven voor brood in de broodtrommel

Van bananenbrood tot omelet, je kind is ongetwijfeld blij verrast met deze lekkere lunches.

1. Bananenbrood met walnoten en chocolade

Wij zouden er elke dag wel mee willen lunchen, en jouw kind ongetwijfeld ook. Een lekkere plak bananenbrood in de broodtrommel is weer eens wat anders en een goed alternatief voor een boterham. Deze heerlijke variant met walnoten en chocolade gaat er ongetwijfeld in als zoete koek. Wil je het wat minder zoet? Dan kun je gewoon wat minder suiker toevoegen.

Ingrediënten

  • 3 heel rijpe bananen
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 115 gram zachte boter
  • 200 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • Handvol walnoten, grofgehakt
  • 40 gram chocolate chips

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakevorm in.

Prak de drie rijpe bananen fijn. Je kunt dit ook met een (staande) mixer doen, dan worden ze helemaal mooi zacht. Zet dit even opzij.

Mix de boter en kristalsuiker tot een mooi romig mengsel. Voeg de bloem toe (voor een perfect resultaat zeef je de bloem eerst), de baking soda en het zout. Mix kort maar goed door. Voeg dan de geprakte bananen toe en mix verder. Voeg tot slot de grof gehakte walnoten en de chocolate chips toe en meng goed.

Doe het cakebeslag in de ingevette vorm en bak één uur op 170 graden. Check of hij gaar is door een satéprikker in te steken; als deze er (redelijk) schoon uit komt, is hij klaar. Anders nog even vijf minuutjes langer in de oven.

2. Volkoren pannenkoeken

Pannenkoeken, need we say more? Deze lekkere volkoren pannenkoeken zijn vullend en kunnen daarom prima een snee brood vervangen. Bovendien zijn ze ook nog eens heel lekker! Raad eens wie jouw kind na deze lunch de liefste moeder vindt?

Ingrediënten

  • 200 ml karnemelk
  • 50 gram chiazaad
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 64 gram havermoutvlokken
  • 96 gram bloem
  • 96 gram volkoren bloem
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (of andere suiker)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels gesmolten ongezouten boter + extra voor de pan

Zo maak je het

Schenk de karnemelk in een maatbeker en meng met het chiazaad. Roer goed en laat het dan even staan.

Meng in een grote kom het gebroken lijnzaad, havermoutvlokken, gewone bloem, volkoren bloem, suiker, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar.

Giet het karnemelk-mengsel bij de droge ingrediënten, evenals de losgeklopte eieren en de gesmolten boter. Vouw alles voorzichtig door elkaar met een spatel tot de ingrediënten goed zijn gemengd.

Vet de koekenpan in met een beetje boter, schep een beetje beslag in de pan en bak de volkoren pannenkoeken aan beide kanten goudbruin. Zodra je luchtbelletjes ziet ontstaan in het beslag, weet je dat je de pannenkoek kunt omkeren. Bak ze ongeveer vier minuten aan de ene kant en één tot twee minuten aan de andere.

3. Frittata

Ideaal als lunch en veel kids zijn er dol op, de frittata. Deze BLT versie met bacon, tomaat en spinazie valt geheid in de smaak en bevat veel goede voedingsstoffen.

Ingrediënten

  • 5 grote eieren
  • 120 ml melk
  • 4 dikke plakken ontbijtspek
  • 100 gram babyspinazie
  • 1 blik tomatenblokjes, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Verse basilicum
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je het

Bak eerst de bacon knapperig.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Klop in een grote kom de eieren los met de gedroogde basilicum, oregano en peper en zout.

Zet een ovenbestendige koekenpan op het fornuis op middelhoog vuur en bak de knoflook en de spinazie in wat olijfolie tot de groente is geslonken. Dat duurt twee à drie minuten.

Voeg de uitgelekte tomatenblokjes toe en laat kort meebakken.

Giet daarna het eimengsel in de pan. Voeg de reepjes bacon toe (houd eventueel wat achter voor de garnering) en roer alles kort door elkaar, tot de ingrediënten goed zijn verdeeld. Laat de frittata een minuut of twee garen, tot je aan de randen begint te zien dat de eieren gaan stollen.

Zet de pan dan in de voorverwarmde oven en laat de BLT frittata in ongeveer vijftien minuten gaar worden. Je ziet het aan de goudbruine kleur en als de eieren zijn gestold.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.