Redactie
Redactie Huiswerk 22 jun 2018

De brugklas: ‘Zat ik maar weer in groep 8’

Anne gooit met een smak haar schooltas op de keukentafel en begint onder een demonstratief gezucht de inhoud uit te stallen.

Een ongelofelijke berg zooi verzamelt zich op tafel; schriftjes met afgescheurde kaften, vol kriebels en kladders, boeken waar het kaftpapier als een hand dorre bladeren omheen fladdert, lipglos, lipbalsem, lip-whatever in verschillende smaken, geuren en kleuren, de oplader van mijn telefoon, gymkleding en bovenop een onaangeroerde lunchtrommel.

Puinhoop

Ik kijk vertwijfeld naar deze puinhoop en in gedachten kies ik met zorg mijn strijd. Ga ik in op het belang van goed en gezond eten voor een kind in de groei? Of focus ik hoe nette en overzichtelijke schriften je helpen met het leren? Of dat boeken te lijden hebben zonder kaftpapier? Of dat ze met d’r vingers van mijn spullen moet afblijven. Ik kom er niet uit dus ik zeg maar even helemaal niks. Anne ziet mij kijken en graaft zich bij voorbaat in; 'Door die volle tas gaan al die stomme schriften stuk! En ik had geen honger.' ‘Maar lieverd’, begin ik. Dan zakt Anne snikkend achter de berg zooi op een stoel. ‘Het is ook allemaal zoveel!’ snikt ze. ‘Soms wou ik dat ik gewoon weer in groep 8 zat.’

Achtbaan

Oh ik begrijp haar zo. Vanaf september is het leven een achtbaan via schoolkamp, naar proefwerken, SO’s, onverwacht SO’s, kerstgala, toneelstuk, dansvoorstellingen naar rapporten, feestjes, naar de eerste verliefdheden en die o zo ingewikkelde groepsdynamiek van prille vriendschappen. Ook ik ben opgeslokt in het moordende tempo van het dagelijks leven; jonglerend tussen werk en gezin en dan ook nog af en toe wat voor mezelf of iets met vriendinnen doen. Het schrijven van deze blog is er bijvoorbeeld al weken bij ingeschoten terwijl de to-do list met allerlei regeldingen dagelijks aangroeit.

Oma

‘En in het weekend moet ik ook steeds wat’ snuft Anne. ‘Ik wil gewoon in het weekend chillen. Bij oma.’ Dat is snel geregeld. Even later belt Anne met mijn moeder. Morgen zet ik Anne op de trein. Daar wacht mijn moeder haar op met haar lievelingseten (lasagne), scrabble en domino, nog even naar het bos en dan ’s avonds samen een filmpje kijken. Ik denk dat ik vraag of ik volgende week mag komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
De brugklas: ‘Zat ik maar weer in groep 8’
Sluiten