Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Brugklasser is niet gewend aan huiswerk

antwoord

De overgang naar de middelbare school is voor veel kinderen een grote verandering. Je maakt je zorgen omdat je zoon nog nooit huiswerk heeft hoeven maken op de basisschool. Dat is inderdaad jammer, want er is al zoveel nieuw komend schooljaar dat het fijn zou zijn geweest als hij al een beetje had kunnen wennen aan huiswerk en aan het leren plannen.

Toch zal dat best goed komen met je zoon. Iedereen moet immers aan het huiswerk en dat wordt meestal snel een gewoonte. Het zal je zoon zeker helpen als je hem een beetje voorbereidt en zeker bij de start komend schooljaar paraat bent om hem bij te staan.

Een paar tips:

  • Zorg dat zijn kamer klaar is voor een nieuwe start of maak een fijne ordelijke werkplek op een rustig plekje in huis. Je zou samen met je zoon vast wat pennen, schriften en mappen kunnen aanschaffen. En natuurlijk een agenda.
  • Blader eens door de agenda: hoe is hij ingedeeld, hoe gebruik je zo’n agenda?
  • Bij de start van het schooljaar zal je zoon tijdens een soort mentorles ook uitleg krijgen over hoe om te gaan met huiswerk.
  • Ga met je zoon in gesprek over welke hulp hij denkt nodig te hebben. Je kunt hem een aantal zaken aanbieden. Bijvoorbeeld: elk weekend even samen de agenda bekijken om te zien wat er gaat komen, of vakken die moeilijk zijn overhoren. Misschien heeft hij je hulp niet nodig en wil hij zelfstandig aan de slag. Respecteer dit en geef je kind vertrouwen.
  • De computer is een grote verleider. Zeker voor kinderen die bij thuiskomst alleen zijn, is het erg verleidelijk om even spelletjes te spelen op de computer of smartphone. Moeilijk hoor, om daarmee te stoppen en aan het huiswerk te gaan! Bespreek met je zoon hoe hij hiermee om zal gaan. Even een half uurtje ontspannen als je thuiskomt, iets te eten of drinken nemen en dan aan de slag? Door je kind hierover te laten nadenken help je hem goede voornemens te maken. Voorkomen van problemen werkt natuurlijk beter dan pas afspraken gaan maken wanneer dingen verkeerd lopen. Help je zoon zich aan zijn goede voornemens te houden, maar laat hem ook zijn planning aanpassen als een en ander voor hem niet goed blijkt te werken.
  • De eerste weken is de inzet vaak prima. Wanneer de stof moeilijker wordt of wanneer het nieuwe er een beetje af is, is het zaak om interesse te blijven tonen en hulp aan te bieden. Niet door je zoon uit te horen, maar door met hem te overleggen en te evalueren in een positief geïnteresseerde sfeer. Ook wanneer er onvoldoendes vallen is het beter samen te onderzoeken wat er mis ging dan te gaan mopperen! Soms worden zaken onderschat, op een verkeerde manier geleerd, niet goed genoteerd of is hij ergens te laat aan begonnen.
  • Plan het huiswerk, maar plan ook met je zoon de pauzes en de tijd voor leuke bezigheden!

Heeft je kind toch meer dagelijkse begeleiding nodig? Op sommige middelbare scholen begeleiden goede leerlingen uit de bovenbouw een huiswerkklas, informeer ernaar op zijn nieuwe school. Of kies voor een commercieel huiswerkinstituut.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Brugklasser is niet gewend aan huiswerk
Sluiten