Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Brugklasser wordt gepest

antwoord

Wat een nare situatie, die je daar beschrijft van je zoon. Voor een ouder is het heel moeilijk toe te kijken zonder zelf in te kunnen grijpen.

Het is geen troost, maar helaas wel een feit dat het pesten op school nog altijd toeneemt. Het zal ook wel weer eens afnemen, maar verdwijnen zal het nooit.

Pesten is van alle tijden, want kinderen zijn wrede monsters, zoals historicus Geerten Waling in de Volkskrant (23 februari 2015) al schreef. Eigenlijk zegt hij dat je moet leren omgaan met ‘al die gemene klootzakken in de wereld’.

Dat dealen met pesterijen is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben het wel met die meneer Waling eens. Pestprotocollen op scholen, elke keer weer bijgeschaafd, ze hebben allemaal niets geholpen. Wat helpt dan wel?

Als ik jou was zou ik toch nog eens op school gaan praten, maar misschien dit keer met iemand van de ouderraad. De ouderraad organiseert een of twee keer per jaar een thema-avond, waarvoor telkens weer een thema moet worden bedacht. Pesten is bij uitstek een goed onderwerp voor een avond met ouders en kinderen, maar ook autisme als onderwerp leent zich goed voor zo’n avond. Autisme bestaat in zo veel gradaties; jouw zoon is zeker niet de enige op school, die er ‘last’ van heeft.

Mijn jongste zoon zat vroeger bij een jongen in de klas die het syndroom van Gilles de la Tourette had. Die jongen heeft daar in groep 8 zelf een spreekbeurt over gehouden en dat heeft toch iets bij zijn klasgenoten teweeggebracht. Begrip voor het anders zijn moet kinderen bijgebracht worden. Als je zoon voor een dergelijke spreekbeurt voelt, zou ik dit zeker bespreken met de docent Nederlands en met de mentor.

Als je toch op school bent, praat dan ook eens met de conciërge en met de baliemedewerker. Zij vervullen een belangrijke rol op school, want ze registreren wat er in de pauzes gebeurt, op het plein, in de gangen en tussen de lessen door.

Er wordt op elke middelbare school veel waarde gehecht aan de rol van deze allesziende medewerker. Hij signaleert, geeft het door aan de betreffende teamleider of mentor van de pester en van het pestslachtoffer. Meteen in de kiem smoren, dat is het beste beleid. Een school moet uitstralen: hier wordt pesten niet geduld!

En dan bestaan er kanjertrainingen, daar kun je ook over nadenken. Maar door jouw steun en die van iedereen die dichtbij hem staat, zal je zoon zelf moeten gaan voelen dat hij al een kanjer is. Dat kost jaren en tranen, maar als hij zichzelf trouw blijft, groeit hij uit tot iemand die met geen mogelijkheid meer omver te blazen is.

Reageer op artikel:
Brugklasser wordt gepest
Sluiten