Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lichaam 22 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Buisjes: wanneer heeft jouw kind ze nodig, en hoe verloopt dat proces?

Het is een aandoening die bij veel kinderen tussen de twee en zes voorkomt: een niet goed werkende buis van Eustachius. De oplossing hiervoor is het plaatsen van buisjes. Hoe dit precies zit, en of dit ook voor jouw kindje van toepassing kan zijn, leggen we uit in dit artikel.

De klachten die bij een niet goed werkende buis van Eustachius horen, kunnen variëren van hoorproblemen en oorpijn tot spraakproblemen. Over dat laatste lees je hier meer.

Dit wil je weten over buisjes

Als jouw kind vaak last heeft van hoorproblemen door een slijmoor, dan kan er in overleg met de arts voor gekozen worden om een buisje in het oor te laten plaatsen. Buisjes zijn bedoeld om de druk in het middenoor te verlagen. Die druk kan ontstaan wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt.

Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor, waardoor het trommelvlies naar binnen getrokken wordt. Door deze onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden. Door dit vocht vult het middenoor zich met vocht in plaats van lucht.

De reden waarom veel kinderen last krijgen van deze ontsteking is overigens onbekend, lezen we op de website van het Máxima medisch centrum. Na hun zesde levensjaar hebben kinderen vaak geen last meer van deze aandoening, omdat de buis van Eustachius dan volledig volgroeid is.

Welke klachten horen bij een verstopte buis van Eustachius?

De meest voorkomende en opvallendste klacht die kinderen met een verstopte buis van Eustachius hebben, is slechthorendheid. Deze slechthorendheid is gelukkig  makkelijk te verhelpen met het plaatsen van buisjes.

Andere klachten die vaker naar voren komen zijn een terugkomende middenooronsteking, wat gepaard kan gaan met hevige pijnscheuten. Volgens het KNO kan ook het gedrag van het kind veranderen. Het kan gaan scheeruwen, of juist in zichzelf gekeerd raken.

Hoe gaat zo’n operatie?

Als een kind buisjes nodig heeft, dan wordt hij geheel onder een lichte narcose gebracht. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis.

Wanneer de narcose ingewerkt is, wordt er een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt. Uit dit sneetje wordt het overtollige slijm dat in het oor zit weggezogen. Als het oor leeg is, wordt er een trommelvliesbuisje in het sneetje geschoven. Dit zorgt ervoor dat de druk in het oor niet meer opgebouwd wordt.

En daarna?

Buisjes hoeven niet (operatief) verwijderd te worden. Na verloop van tijd groeien de buisjes vanzelf weer uit het trommelvlies. Het is dus niet nodig om een tweede keer naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan om de buisjes te verwijderen.

Buisjes werken vrijwel altijd direct. Gemiddeld blijven de buisjes 6 tot 9 maanden hun werk doen. Het kan voorkomen dat een kind daarna opnieuw buisjes nodig heeft, als het slijmoor terug komt.

Koortslip en krentenbaard: alles dat je erover wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

KNOThuisartsMáxima medisch centrumBernhoven

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.