Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Veel buiten spelen? Geen bril!

Kinderen die vaak buiten spelen, hoeven minder vaak een bril. Het verkleint namelijk de kans op bijziendheid. Dit is de uitkomst van een Chinees onderzoek.

Onderzoek

Zouden kinderen minimaal 40 minuten per dag buitenspelen, dan zou het aantal kinderen dat een bril moet dragen met een kwart dalen. Voor het onderzoek werden drie jaar lang 1900 kinderen op twaalf basisscholen in de gaten gehouden. Een deel moest elke dag 40 minuten extra buiten doorbrengen, het andere deel moest binnen blijven. Bij de groep kinderen die binnen bleef, had veertig procent last van bijziendheid, terwijl het bij de andere groep maar dertig procent was. Het is de eerste keer dat er een verband tussen buiten spelen en bijziendheid is aangetoond. Bijziendheid houdt in dat je minder goed in de verte kunt zien.

Toename

Het totale aantal kinderen op de wereld met bijziendheid neemt toe. Van de huidige veertigers heeft de helft last van bijziendheid, terwijl dit bij de generatie zestigers ruim een kwart is. In Azië is het nog erger: daar moet 80 tot 90 procent van de jongeren een bril.

Oorzaak

Dr. Mingguang He is een van de onderzoekers. Hij adviseert ouders die thuis werken, hun kinderen vaker naar buiten te laten gaan. ‘We geloven dat als kinderen voor langere tijd buiten zijn, de combinatie van zonlicht en activiteit hun zicht echt kan verbeteren’.

Maar hoe kan dat dan? Volgens bijziendheidspecialiste Caroline Klaver van het Erasmus MC Rotterdam zijn er twee verklaringen voor. ‘Misschien dat kinderen die buiten zijn hun ogen vaker moeten focussen op dingen in de verte, waardoor ze scherper blijven. Wat ook een oorzaak kan zijn, is de extra aanmaak van dopamine onder invloed van buitenlicht, wat de oogbol beschermt tegen vervorming.’

 

Bron: Nu.nl

Reageer op artikel:
Veel buiten spelen? Geen bril!
Sluiten