Redactie
Redactie Buitenspelen 19 jun 2018

Buiten spelen in het donker

antwoord

Wat andere ouders wel of niet goed vinden voor en van hun kinderen, kan je als ouder behoorlijk bezighouden en onzeker maken. Op veel fronten zie ik dit gebeuren: ándere kinderen krijgen dure apparaten, mogen meer snoepen, later naar bed, geven dure bijzondere verjaarsfeestjes of krijgen steeds weer een nieuw computerspelletje. Als ouder komt het keer op keer op je pad. En wat doe je er dan mee? Toegeven omdat je niet wil achterblijven of geen boos kind thuis wil hebben, terwijl je het zelf eigenlijk niet wil? Bij je standpunt blijven maar twijfelen of dat wel het juiste is of dat je je kind er misschien te kort meedoet? Toegeven om strijd te vermijden? Of het risico nemen dat je even ‘geen leuke mama’ bent? Lastig! 

Zo ook in jouw geval. Je hebt een standpunt ingenomen over in het donker buitenspelen, maar je twijfelt door de acties van anderen of dat wel het juiste is. Laat ik voorop stellen dat het altijd goed is om van verschillende kanten naar een besluit te kijken, dan kun je een weloverwogen beslissing nemen (of erbij blijven). 

Overwegingen die je kunt laten meewegen bij je besluit: 

  • Prima om je standpunt nog eens goed te overwegen. Als je – gezien de leeftijd van je zoon – je kind hierbij betrekt, merkt hij dat je het serieus neemt en het beste met hem voor hebt. Bespreek met hem de kanten die hij aandraagt en geef jouw overwegingen goed aan. Ook al verandert je besluit niet, dan ziet je zoon wel dat je er goed over nagedacht hebt. 
  • Het ene kind is het andere niet. Als het gaat om keuzes waarbij de verantwoordelijkheden van je kind een rol spelen, zou ik altijd kijken naar jouw specifieke kind. In hoeverre vertrouw je erop dat hij zich houdt aan afspraken, bijvoorbeeld wel naar buiten maar alleen voor de deur? Kun je erop rekenen dat hij verantwoordelijk is op straat, weet waar risico’s liggen? Om wat voor vriendengroep gaat het, voelt dat goed? Kan je zoon ‘nee’ zeggen? Dit kun je meenemen in je overweging. Maar ook speelt mee: in wat voor buurt woon je? 
  • Wanneer je besluit het zo te laten, toon dan wel begrip voor het gevoel van je zoon. Natuurlijk is het balen voor hem dat anderen iets mogen en hij niet. Dat begrijp je wel. Het punt is dat jij hem te jong vindt om ‘s avonds in het donker alleen op straat te zijn. Geef aan wat er wel mag: iemand nog even uitnodigen? Tot aan donker buiten blijven? 
  • Het meest belangrijk vind ik nog wel dat je uiteindelijk doet wat jij als ouder voor jouw kind in jullie situatie het beste vindt, nadat je de voors en tegens goed hebt overwogen. Wat anderen ervan vinden en daarover beslissen is echt van ondergeschikt belang. Het zou mooi zijn als het ouders beter lukt om niet meer toe te geven aan iets alleen omdat anderen dat ook doen. Als iedereen daarmee stopt, zou dat een hoop schelen!
Reageer op artikel:
Buiten spelen in het donker
Sluiten