Redactie
Redactie Buitenspelen 21 jun 2018

Buiten spelen

antwoord

Mijn eerste vraag is: wat zit erachter dat ze zich niet meldt? We hebben vaak de neiging om het eindgedrag van een kind te corrigeren of te bestraffen, maar dit heeft weinig zin als je niet weet wat erachter zit. Daar zit namelijk de oplossing van het probleem. Snapt ze waarom? Is ze het er wel of niet mee eens? Vergeet ze het? Of dóet ze het niet? Je kunt dat heel positief benaderen naar een kind toe: het kind moet nog leren om eraan te denken dat het vertelt waar het buiten heengaat. Dat klinkt ineens heel anders dan ‘je bent stout, want je doet het niet’. 

  • Bespreek dat je samen wil zoeken naar oplossingen. Zeg dat je haar wil helpen het te onthouden.
  • Wat gebeurt er dat ze het vergeet? 
  • Wat kunnen jullie afspreken zodat ze er wel aan denkt? Kun jij iets zeggen voor ze naar buiten gaat? Wat helpt haar – als ze buiten is – om het zich te herinneren? 
  • Bedenk samen iets leuks dat jullie met z’n tweeën gaan doen als het haar lukt om het te blijven onthouden. Een beloning in het vooruitzicht stellen werkt veel beter dan straffen als het niet lukt. 

Naast dit alles denk ik dat het allerbelangrijkste is om eens na te denken over de afspraak ‘melden waar je bent als je buiten bent’. Wat vraag je precies van haar? Elke keer als ze even van plek verandert, dat te melden? Is dat haalbaar en nodig? Weet ze wat je precies wil? Zorg dat je reële eisen stelt al ben je nog zo bezorgd als ouder en weet je het liefste alles wat er buiten gebeurt. Dat hoeft meestal niet bij een kind van 8. Bedenk samen een paar basisafspraken en leg haar uit waarom je die belangrijk vindt:

  • Niet met vreemden meegaan
  • Waar mag ze buiten wel komen en waar niet (en wanneer)
  • Wanneer meld ze iets aan jullie (even zeggen of bellen). Bijvoorbeeld wel als ze echt bij iemand gaat spelen en als ze naar een andere plek gaat in de buurt, maar niet als ze een rondje gaat fietsen of net een ander speeltuintje opzoekt vlak in de buurt.
  • Hoe laat moet ze weer thuis zijn

Herhaal de afspraken in het begin een paar keer voor ze naar buiten gaat en geef complimenten als het haar lukt zich eraan te houden. En verder? Heb er vertrouwen in dat ze zich redt buiten met de afspraken, probeer niet té overbezorgd te zijn. Dit is het begin van je kind wat losser laten, iets wat heel moeilijk is als ouder. Maar het gaat ook rust geven als het je lukt!

Reageer op artikel:
Buiten spelen
Sluiten