Buitengesloten

antwoord

Als je ineens niet meer bij je vriendinnen lijkt te horen, is dat natuurlijk erg verdrietig. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat jij als ouder heel graag wil dat je die pijn een beetje kan verzachten of de situatie voor je dochter kan oplossen. Maar zoals je zelf ook al schrijft: op deze leeftijd kun jij je daar niet echt meer mee bemoeien en het ook niet meer voor haar regelen. 
In vriendschappen gebeurt van alles en ze zal moeten leren hoe ze daar zelf mee kan omgaan. Natuurlijk kun je als ouder wel íets doen. Bijvoorbeeld:

  • Kijk samen met haar naar de situatie. Probeer te ontdekken wat er speelt (wellicht speelt er meer mee dan dit ene voorval van het feestje) en denk met haar mee hoe ze hiermee kan omgaan en wat ze kan doen. – Stel je langs de zijlijn op, als een soort coach. Laat haar zelf nadenken en probeer door middel van vragen te stellen en echt naar haar te luisteren te helpen. Vul niet te veel in en oordeel niet. Je dochter heeft er het meest aan als je probeert het van alle kanten te bekijken en er objectief in te staan. 
  • Steun haar in hoe vervelend het is, maar maak het zeker ook niet groter. Misschien voelt het voor haar heel groot, maar valt het eigenlijk wel mee. Dat kan allemaal. 
  • Probeer de situatie helder te krijgen en samen met je dochter manieren te bedenken om met de meiden te praten. Bijvoorbeeld door ze uit te nodigen en te ontdekken of ze dat echt niet willen of dat het wel meevalt.
  • Bedenk samen veel verschillende oplossingen en kijk daarna welk oplossing je dochter het prettigst vindt of wat ze het eerst wil proberen. 

Zo help je haar. Maar laat haar wel zelf nadenken en tot actie overgaan, daar heeft ze het meest aan!

Reageer op artikel:
Buitengesloten
Sluiten