Redactie
Redactie Vrije Tijd 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Buitenspelen in de herfst en de winter

Bij sneeuw en ijs

Sleetje rijden
Race op je slee de heuvel af en kijk wie het snelst is. Geen heuvel in de buurt? Doe dan een estafette. Een kind trekt aan de slee, waar de ander op zit. Aangekomen aan de overkant, wissel je van plek. Welk team is het snelst?

Iglo bouwen
Vul verschillende emmers (of een rechthoekig plastic bakje uit de keuken) tot de nok toe met sneeuw en stamp dit goed aan. Draai de emmers om en zet de gemaakte sneeuwblokken in een cirkel. Bouw een muur door dit steeds te herhalen en de sneeuwblokken op te stapelen, totdat je de ronde woning van de Eskimo’s hebt nagebouwd. Geniet na het harde werken lekker in je zelfgemaakte iglo van een warme kop chocolademelk.

Verstoppertje
Als er een dikke laag sneeuw ligt kun je er goed voorwerpen in verstoppen. Stuiterballen bijvoorbeeld of andere dingen die goed tegen vocht kunnen. Wie als eerste alle spullen heeft gevonden, is de winnaar.

Sneeuwballen gooien
Speel de winterse versie van trefbal! Vorm twee teams en probeer elkaar te raken met de sneeuwballen. Zenuwslopend, want je moet zo snel mogelijk sneeuwballen vormen, letten op de tegenpartij en natuurlijk zelf ook wat rake klappen uitdelen. Wie het ‘t langste uithoudt zonder geraakt te worden, heeft gewonnen. Zijn je vriendjes op wintersport en de buurkinderen niet thuis? Dan kun je ook een mand pakken (of een mand maken van sneeuw) en daar zoveel mogelijk sneeuwballen in proberen te gooien. Zet de mand op steeds grotere afstand om het spel spannender te maken.

Schaatsen en ijssjoelen
Als het een paar dagen goed heeft gevroren kun je lekker schaatsen op de dichtstbijzijnde vijver of het kanaal. Maar vaak vriest het nét niet lang genoeg en is het niet veilig om het ijs op te gaan. Je kunt dan de kunstijsbaan opzoeken, maar je kunt ook je eigen ijsbaan maken!
Gooi een laagje water over wat tegels in de tuin, de dag daarna heb je dan veel glijplezier. Schaats op je schoenen of ga ‘ijssjoelen’! Pak vergelijkbare voorwerpen en kijk wie ze het verst kan laten glijden. Laat wel aan iedereen weten waar je je eigen schaatsbaan hebt gemaakt om vervelende valpartijen te voorkomen!

Ijskunst
Ga op een winterwandeling en je zult je verbazen over alle mooie dingen die er zijn te vinden in de natuur. Gekleurde bladeren, bloemetjes die boven de bladeren of de sneeuw uitpieken, takjes of mooie stenen. Neem een plastic tas mee en verzamel hier alle gevonden spullen in. Maak bij thuiskomst een wintertafel door alles uit te stallen. Knutsel er poppetjes, huisjes of een kerstboom bij om het compleet te maken. Je kunt ook de gevonden dingen in een bak met water doen en buiten neerzetten. Wacht een of twee nachten en voor je het weet heb je een prachtige ijsbol. Tip: vries een touwtje mee en hang de versierde ijsbol buiten op.

Vogels helpen
Niet alle vogels slaan hun vleugels uit naar het warme zuiden, vele overwinteren ook in Nederland. Voedsel vinden is dan een uitdaging voor ze. De grond is bevroren, dus kunnen ze niet bij regenwormen of zaadjes. Kortom: ze hebben een beetje hulp nodig. Maak daarom lekkere winterhapjes voor de vogels en verspreid ze over de tuin. Bijvoorbeeld een pindaslinger, of een vetbol. Kijk hier voor recepten voor vogelvoedsel.
www.vogelbescherming.nl/vetbollen_maken

Sneeuwpopwedstrijd
Wie kan de mooiste sneeuwpop maken? Maak je sneeuwbal steeds groter door hem heen en weer te rollen in de sneeuw en voor je het weet heb je een deel van het lichaam van je sneeuwpop. Stapel de grote sneeuwbollen op elkaar en het versieren kan beginnen.

Handige sites

Meer winter en sneeuwspelletjes vind je op de site van kiind.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Buitenspelen in de herfst en de winter
Sluiten