Bultjes op penis

antwoord

Wat jij beschrijft kan geen soa zijn, helemaal omdat je nog maagd bent.

Er zijn meerdere aandoeningen die de bultjes kunnen verklaren:

  • De meest voorkomende oorzaak is pearly penile papules (ppp). Oftewel: parelketting in het Nederlands. Ppp zijn kleine slijmvliesbultjes die precies op de onderrand van de eikel zitten. Het zijn kleine witte bultjes of puntjes van ongeveer 1-2 mm. Ze verschijnen pas in de puberteit. Dit is volkomen normaal om te hebben en er is veel variatie in voorkomen; de een heeft er enkele de ander honderden. Jongens/mannen die besneden zijn, hebben iets minder last van ppp. Wanneer je ontzettend veel penile pearly papules hebt en daardoor te onzeker bent, kun je ze eventueel laten verwijderen bij huisarts of uroloog. Naarmate je ouder wordt, zullen ze vanzelf kleiner worden of verdwijnen.
     
  • Een andere verklaring voor bultjes op je penis kunnen talgklieren zijn. Op de penis zitten veel talgklieren die met name in de puberteit actief worden. Dit uit zich als wittige bultjes op de penisschacht of op de balzak. Ze worden ook wel plekjes van Fordyce genoemd. Ook deze bultjes zijn volkomen onschuldig en komen met name tijdens de puberteit veel voor.
     
  • Ook kan er sprake zijn van zogenaamde mollusca contagiosum, oftewel waterwratjes. Dit is een typische kinderziekte die overal op de huid kan voorkomen. Het zijn wratjes die een bolhoedvorm hebben en gevuld zijn met een vloeistof, reden waarom ze waterwratjes genoemd worden. Ook deze aandoening is onschuldig en trekt vanzelf weer weg.

Wanneer je last hebt van jeuk, branderigheid of pijn aan je penis, is het verstandig om je huisarts te bezoeken om andere oorzaken uit te sluiten. 

Reageer op artikel:
Bultjes op penis
Sluiten