Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Buurjongen mcdd

antwoord

Een lastig probleem. Aan de ene kant moet je je zoon beschermen als jij denkt dat dat nodig is, aan de andere kant is het zijn ‘vriendje’ en wil je hem niet verbieden met hem om te gaan. Het is bovendien lastig het contact met een buurjongetje te verbieden; ze komen elkaar immers tegen op straat en wat doe je dan? 
Een direct passend antwoord kan ik je zo niet geven, maar ik kan wel met je meedenken. Hopelijk helpt dat wat. 

Een paar uitgangspunten:

  • Iemand als jouw zoon, die sociaal emotioneel iets achterloopt, kan erg gevoelig zijn voor het gedrag van deze buurjongen. Die komt stoer, spannend en overheersend over en daarbij kan hij ondersneeuwen. Het is goed dat je daar alert op bent.
  • Ga allereerst rustig met de buurvrouw praten. Boos op elkaar zijn maakt de hele situatie alleen maar moeilijker en vervelender. En ik denk dat jullie eigenlijk diep in je hart elkaars reactie helemaal begrijpen. Natuurlijk maak jij je zorgen en kom je op voor je kind, maar natuurlijk is dat voor haar ook vervelend en wil zij juist graag dat haar zoontje – die het moeilijk heeft en weinig vriendjes heeft – jouw zoon als maatje houdt. Ook zij maakt zich zorgen om hem en zijn moeilijke gedrag. Jullie zijn allebei moeders die het beste willen voor hun zoon. 
  • Als je die insteek kiest voor een gesprek – met begrip voor haar boosheid en vooral verdriet (want dat zit er denk ik achter) – kunnen jullie hopelijk samen proberen te zoeken naar oplossingen die zowel voor jullie als voor de jongens oké zijn. 
  • Leg haar (nog eens) uit wat je lastig vindt en waarom je de keuze hebt gemaakt die je gemaakt hebt. Hopelijk heeft ze dan ook meer begrip voor jouw beslissing.
  • Wellicht kunnen jullie afspreken dat de jongens wel samen mogen spelen, maar dan wel met een van jullie erbij of op maar een paar momenten van de week. Zo kunnen jullie het in de gaten houden en bijsturen waar nodig. 
  • Bespreek met de buurvrouw welke afspraken zij heeft met haar kind over zijn gedrag en hoe zij hem corrigeert en aanspreekt. Dan kunnen jullie één lijn trekken. 
  • Als jullie met elkaar hebben afgesproken welk contact tussen de jongens wel mag en onder welke voorwaarden, dan zou ik met zowel ouders als kinderen samen de afspraken heel goed neerzetten en doorspreken. Dat is zeker voor een kind met mcdd heel belangrijk.

Bovenstaande lost zeker niet alles op, maar ik denk dat het een goed begin is. 
Daarnaast is het zaak je eigen zoontje goed weerbaar te maken voor andere kinderen. Door situaties keer op keer met hem door te spreken en bijvoorbeeld mogelijke opties van reageren door te nemen. En wellicht door wat extra hulp van buiten af. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Buurjongen mcdd
Sluiten