Redactie
Redactie Carnaval 19 jun 2018

Carnaval

Veel kinderen vinden het leuk zich te verkleden of met behulp van simpele attributen een rol te kunnen spelen. In vrijwel elke verkleedkist zit dan ook een dokterssetje, conducteurspet of cowboy-hoed met holster en pistool.

Heb je, bijvoorbeeld voor carnaval, meer nodig?

Dan biedt J/M je twee complete verkleedpakken waarmee je kind verandert in een sneeuwpop of een dalmatiër. Om zelf te maken, inclusief schminkinstructies!

De sneeuwpop

Geschikt voor maat 122/128
Materiaal: 2 m witte fleece stof van 150 cm breed, 2 m strijkvlieseline, 150 cm elastiek van 2 cm breed, 150 cm elastiek van 1 cm breed, 4 grote zwarte knopen.
Accessoires: oude hoed, lange sjaal, kleine bezem, oranje neus, vogeltjes, pinda's, broodkorsten, witte wantjes.
Werkwijze: download het patroon van www.jmouders.nl. Let op! Kijk eerst goed welke kant van de stof het meest op sneeuw lijkt, misschien is dat de binnenkant. Vouw de stof in de lengte dubbel en leg de patroondelen erop: het voor- en achterpand van de sweater onder elkaar aan de stofvouw, daarnaast het voor- en achterpand van de broek. Mouw en beleg (stofvouw) onderaan. Knip de patroondelen met 1 cm naad aan. Knip voor de zakken twee cirkels van zo'n 12 cm doorsnede.
Strijk de vlieseline tegen de binnenkant van de patroondelen maar laat de tunnelgedeelten vrij.
Sweater: Stik de zijnaden. Stik de tunnel in de taille. Laat alle tunnels op het eind een stukje open, zodat je later het elastiek (met behulp van een veiligheidsspeld) erdoor kunt rijgen. Stik de mouwnaad en de tunnel onderaan de mouw.
Zet de mouwen in de armsgaten en let goed op wat voor en achter is! Stik het beleg aan de goede kant tegen de hals, vouw naar binnen en stik vast op 2 cm van de rand, zodat er een tunnel ontstaat. Rijg smal elastiek door de tunnels van hals en mouw, breed elastiek door de taille-tunnel.
Broek: Stik de middenvoornaad. Stik de middenachternaad. Stik de zijnaden. Stik de binnenbeennaad. Stik de tunnels in de taille en onderaan de broekspijpen. Stik de zakjes op het voorpand, met hier en daar een plooitje, zodat het een beetje bobbelig wordt (alsof het een sneeuwbal is). Rijg smal elastiek door de tunnels van de broekspijpen, breed elastiek door de tailletunnel.
Afwerking: Naai drie knopen op de sweater en één op de broek. Doe het een beetje slordig, met ongelijke afstanden ertussen en ook niet precies recht onder elkaar, net als bij een échte sneeuwpop dus. Naai wat broodkorsten en een paar kleine vogeltjes op een oude hoed. Rijg een ketting van pinda's en hang die aan een leuk bezempje. Maak hier ook een vogeltje aan vast. Een mooie lange sjaal mag natuurlijk niet ontbreken. Witte schmink, veel zwarte oogschaduw en natuurlijk een oranje neus maken het helemaal af.

Download: Patroon Sneeuwpop

Idee en uitvoering: Kiamia (www.kiamia.nl)
 

De dalmatiër

Geschikt voor alle maten.
Materiaal: Dalmatiërstof of schilder vlekken op witte fleece, patroonpapier, garen, klittenband, krijt en potlood
Accessoires: witte of zwarte laarsjes/ schoenen, witte of zwarte wantjes
Stof: de lengte van het kind + de oren of 2x lengte of de breedte (zelf bepalen).
Het is eenvoudig en mooi om het pak op deze manier te maken, maar het kost wel veel stof. Minder stof gebruik je als je het patroon op patroonpapier tekent en daarna de ledematen en oren eraf knipt. Bepaal daarna pas hoeveel stof je aanschaft. Naai alle losse onderdelen aan elkaar en werk verder volgens de werkbeschrijving.
Patroon: Teken het patroon van de dalmatiër met krijt op het patroon¬papier. Teken vervolgens 5 cm extra bij de mouwen en pijpen, 2 cm bij het hoofd (I), 10 cm bij de oksels (G) en 15 cm bij het kruis (F). Teken aan de zijkant van de kop de contouren van het kind + 5 cm. Teken lange flaporen. Reken overal een zoom van 2 cm bij, behalve bij handen en voeten.
Zo kan het ook: laat het kind met gespreide armen en benen op patroonpapier liggen. Teken de contouren op het papier. Knip het patroon uit en speld het op de dubbele stof (met de goede kanten tegen elkaar gevouwen).
Werkwijze: stik alle naden, behalve handen, voeten en binnenpijpen (L). Maak knipjes bij de oren en in de oksels.
Keer het pak andersom. Knip twee lange stukken klittenband voor de binnenpijpen en twee of drie voor in het kruis. Knip deze laatste een beetje rond. Speld de verschillende delen klittenband aan de pijpen en naai ze vast.
Maak een klein rondje voor het gezicht en pas het pak aan: tussen de benen door met de armen omhoog. Teken het gezicht iets groter met krijt en knip het later uit.
Knip bij de handen en voeten het halve rondje aan de achterkant weg.
Maak de staart. Knip een strook van circa 12 cm breed en met een lengte vanaf de billen tot bijna aan de grond. Knip het schuin af en naai de staart (N). Laat de onder- en bovenkant open. Bevestig een veiligheidsspel aan de punt (eventueel met een strook stof ter opvulling) en haal hem door de tunnel naar de andere kant. Naai de staart vast.

Download: Patroon Hondenpak

Zo schmink je de Sneeuwman

  1. Maak het gezicht wit met witte pancake. Hou de oogleden vrij. Accentueer met een zo goed als droge spons met blauw de wangen en de glimlach.
  2. Kleur met een kwast de neus oranje in wortelvorm en omlijn dit met ?donkerder oranje (eventueel rood).
  3. Schmink de oogleden donkerblauw. Blijf binnen de wenkbrauwen. Schmink ook een grote glimlach over de bovenlip.
  4. Maak verbaasde wenkbrauwen op het voorhoofd. Zet witte stippen onder het oog ter versiering.

Voor een vrolijk sneeuweffect kun je op de wenkbrauwen en de witte stippen zilveren glitters gebruiken.

Zo schmink je de Dalmatiër

  1. Maak het gezicht wit met pancake. Maak met een zo goed als droge spons met rose schmink vrolijke blosjes op de wangen.
  2. Zet vervolgens de snuit op het gezicht door vanaf de wenkbrauw een vloeiende lijn over de wang naar de mondhoek te zetten. Symmetrisch werken is vrij moeilijk. (Eén kant lukt altijd beter dan de andere). Begin aan de moeilijke kant, dan kun je de andere kant hierop aanpassen. Vul het gezicht op met zwarte vlekjes. Maak de vlekken onregelmatig van vorm en niet te groot, want dan lijkt je model op een koe.
  3. Maak ook de neus zwart en trek een streepje naar de bovenlip. Teken korte snorharen en zet kleine stipjes op de bovenlip. Voeg met rode schmink de tong toe.

Idee en uitvoering: Geny Soeteman
Meer ideeën staan in: Schminken en verkleden, Geny Soeteman, isbn 9789044315370, € 14,50

Reageer op artikel:
Carnaval
Sluiten