Kinderen eigen ‘advocaat’ bij vechtscheiding

Het CDA vindt dat kinderen recht hebben op een eigen belangenbehartiger bij een echtscheiding, aangezien ouders vaak het belang van hun kind vergeten bij een scheiding.

Juiste persoon

CDA-Kamerlid Keijzer pleit hiervoor, “Er moet iemand zijn die het belang van het kind in de gaten houdt.” De rechter zou deze persoon volgens hem moeten aanwijzen. Dit kan iemand zijn die veel verstand heeft van opvoeden of een advocaat en in sommige gevallen misschien een psycholoog. Nu is het nog zo dat kinderen onder de 12 jaar niets te zeggen hebben voor de rechter, terwijl oudere kinderen dat wel mogen.

Kindermishandeling

Het aantal vechtscheidingen neemt toe. In ruim 20% van de gevallen (70.000 scheidingen totaal) hebben de ouders zoveel ruzie en conflicten, dat er geen onderling overleg meer mogelijk is. Dit komt neer op zo'n 16.000 kinderen die echt last hebben van de scheiding van hun ouders. Het CDA noemt een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling. Kinderen houden er vaak diepe emotionele en psychische schade aan over.

Eén rechter

Keijzer wil ook graag dat er bij een vechtscheiding één rechter wordt betrokken. “Zo’n rechter heeft dan het overzicht en weet ook wat er eerder in het gezin is gebeurd.” Keijzer hoopt dat er meer steun voor komt in de Tweede Kamer: “Dit is zo’n groot probleem. Ik kan me niet voorstellen dat er voor dit plan geen steun zal zijn.”

Bron: NOS

Reageer op artikel:
Kinderen eigen ‘advocaat’ bij vechtscheiding
Sluiten