Redactie
Redactie Computeren en gamen 19 jun 2018

Chatroom

antwoord

Als ik het zo lees, heb je in de basis prima gereageerd. Op het moment dat we als ouder tegen zoiets als dit aanlopen, is onze eerste reactie vaak om heel boos te worden. Vandaaruit reageren we niet altijd even handig en effectief. Het lijkt erop dat het jou gelukt is om redelijk rustig te reageren en vooral in te steken op het bespreken van het voorval en afspraken te maken voor het vervolg. Dat levert je veel meer op. 
Jouw verhaal illustreert dat heel mooi, want uiteindelijk heb je door het gesprek naar boven gekregen wat er onder andere achter haar behoefte tot aandacht via de chatroom kan zitten: haar onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen. 
Wanneer jouw boventoon heel kwaad en verbiedend was geweest, was de kans veel kleiner dat ze haar gevoelens had durven uiten. Door niet direct te oordelen en boos te communiceren met je kind en echt te luisteren naar haar verhaal, kom je bovendien ook enigszins te weten hoe vaak, op welke manier en met wie ze op de chatroom zit. 
In aansluiting hierop is het belangrijk om uitleg te geven en de gevaren te bespreken van bijvoorbeeld chatten met (en zonder) webcam. Veel jonge kinderen hebben nauwelijks een idee wat internet teweeg kan brengen en plaatsen persoonlijke gegevens of beelden op internet. Ook zijn ze vaak goed van vertrouwen en niet alert op volwassenen of adolescenten die geen goede bedoelingen hebben. Juist onzekere meisjes zijn daar vatbaar voor. 
Heel goed en belangrijk dus om daar met haar heel goede afspraken over te maken. Leg haar uit dat dat niet is om flauw te zijn, maar ter bescherming van haarzelf. 
Als je niet direct weet wat je moet doen, kun je dat ook gerust aan je kind vertellen en zeggen dat je even gaat nadenken of met je partner overleggen hoe jullie nu in haar belang moeten handelen en afspraken maken. 

De computer voorlopig in de woonkamer plaatsen, bespreken wat de consequentie is als het weer gebeurt enzovoort, is goed, maar de juiste aanpak zit ’m juist in de combinatie van het bespreken van dit soort dingen op internet én aan de slag gaan met haar onzekerheid. Zonodig kun je bijvoorbeeld via je huisarts ook iemand zoeken die met haar aan haar minderwaardigheidsgevoel en onzekerheid gaat werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Chatroom
Sluiten