Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Checklist: deze 7 gesprekken voer je met je kind

Praten met je kind over seks, drugs of ongewenste intimiteiten? Vaak is het makkelijker om alledaagse gesprekken met je kind te voeren, dan serieuze onderwerpen aan de kaak te stellen. Maar toch is het ontzettend belangrijk om hier met je kind over te praten. Deze 7 gesprekken voer je als ouder met je kind!

1. Simpele vraag: hoe gaat het?

Heb jij onlangs nog gepraat – maar dan ook écht gepraat – over hoe het met je kind de laatste tijd gaat? Tuurlijk, je vraagt hoe zijn dag op school was, maar geef je hem dan 100 procent van je aandacht? Vraag hoe het met hem gaat, en niet alleen op school, maar hoe het met hem in het algemeen gaat. Leg alles weg en luister écht naar je kind.

2. Praat over dankbaarheid

We vertellen onze kinderen vaak dat ze 'dankjewel' zeggen, maar misschien moeten we dieper op dit onderwerp ingaan om hen de volledig betekenis te laten begrijpen. Kinderen zijn ongelooflijk opmerkzaam, maar we moeten laten weten wat dankbaarheid is en hen helpen om de vele mensen en dingen uit hun leven te waarderen.

3. Praat over compassie

Voed een medelevend kind op dat daadwerkelijk een verschil wil maken. Praat met je kinderen over compassievolle situaties en acties en hoe zij zelf compassie voor anderen kunnen tonen. Ze zullen niet alleen een gevoel voor compassie te ontwikkelen, maar zullen ook actief deelnemen aan activiteiten om anderen te helpen. Pesten is een heel serieus probleem en het is belangrijk dat kinderen daar op de hoogte van zijn. Praat ook met je kinderen over wat zij kunnen doen als ze zelf gepest worden of zien dat anderen gepest worden.

Lees ook: 'Digitaal pesten begint al vroeg' of 'Pesten: fabels & feiten'.

4. Praat over roken

Naarmate je kinderen opgroeien, zullen zij hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met klasgenoten of vrienden die roken. Zal hij dan af en toe dan ook een trekje nemen? En zo ja, zal hij dat dan ook aan jou vertellen? Het is geen geheim dat roken gevaarlijk is, net als dat het geen geheim is dat tieners het weleens zullen uitproberen. Maar praat openlijk met je kind over roken en laat hem ook weten dat hij er met jou over kan praten.

Hulp nodig bij het praten over roken? Lees dan: '8 feiten en fabels over roken'.

5. Praat over alcohol en drugs

Tieners en pubers komen vaak in de verleiding met drank en drugs. Want hoewel de leeftijdsgrens natuurlijk tot 18 jaar is opgeschoven, zijn jongeren slim genoeg om gewoon aan drank te kunnen komen. Probeer toch om je kind de gevaren mee te geven van alcohol en drugs en zorg voor een vertrouwde relatie waarin je kind alles durft te zeggen – ook als het een keer fout is gegaan.

Voor tips hoe je dit gesprek aan kunt gaan, lees het artikel: '5 tips niet roken en drinken tot 18 jaar'.

6. Praat over ongewenste intimiteiten

Het is ontzettend belangrijk om dit onderwerp met je kind te bespreken. Hou het gesprek open en druk je kind op het hart dat wat er ook gebeurt, hij altijd naar jou toe moeten komen als hij zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt of ongewenst aangeraakt is.

7. Praat over seks

Ah, het gevreesde seks-onderwerp. Geen enkele ouder wil ontzettend graag nadenken over zijn eigen kind die de liefde bedrijft. Maar toch moet je hoe dan ook een keer met je zoon of dochter over de bloemetjes en de bijtjes praten. En ja, ook als ze zich ongemakkelijk voelen. Dus open die deuren voor het gesprek.

Meer tips en informatie lezen over het praten met je kind over seks? Lees dan: 'Praat zo vroeg mogelijk met je kind over seks' of 'Praten over seks? Zo doe je dat'.

Bron: About Parenting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Checklist: deze 7 gesprekken voer je met je kind
Sluiten