Chlamydia

antwoord

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en wordt veroorzaakt door een bacterie die goed te behandelen is met een antibioticakuur.

Chlamydia kan mét, maar ook zonder symptomen verlopen. Bij 70 procent van de vrouwen verloopt het symptoomloos en dat is dan ook de reden dat je er jaren mee kunt rondlopen en ook anderen ermee kunt besmetten. Als er wel symptomen zijn, is dat voornamelijk de toegenomen vaginale afscheiding of pijn in de onderbuik.

Het klopt dat een chlamydia infectie bij sommige vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid. Wanneer de infectie opstijgt naar de eileiders kunnen er verklevingen van de eileiders ontstaan. 
De verklevingen kunnen de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten, maar ook onvruchtbaarheid veroorzaken als de eileiders door de verklevingen helemaal worden afgesloten.

Veilig vrijen (met een condoom) is het enige middel dat een chlamydia-infectie kan voorkomen, benadruk dat nog eens extra goed bij je dochter. Behalve chlamydia-infecties zijn er nog tal van andere SOA's die ze door niet veilig te vrijen kan oplopen en die ook een stuk moeilijker te behandelen zijn. Een goed gesprek lijkt me daarom op zijn plaats.

Het is nu zaak om de infectie zo snel mogelijk te behandelen met een antibioticakuur, maar ook moet zij haar bedpartner(s) van de afgelopen zes maanden waarschuwen.

Reageer op artikel:
Chlamydia
Sluiten