Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Cito-toets groep 5

antwoord

Meestal is de uitslag van de Cito-toets een bevestiging van wat de leerkracht al weet. De leerkracht ziet en beoordeelt dagelijks het werk en heeft over het algemeen een goed beeld van het niveau van de leerling. Je vertelt dat de cijfers van je zoon bij de methodetoetsen voldoende zijn (zesjes en zeventjes). De Cito-toetsen zijn allemaal zwak (E). Er is dus een erg groot verschil. 

Het kan zijn dat je zoon het schoolwerk op zijn eigen niveau maakt en dat in de beoordeling op het rapport ook de inzet van je zoon wordt meegenomen in het cijfer. Ik raad je aan om in een gesprek met de leerkracht uitleg te vragen.

Cito-toetsen

De reguliere toetsen die een leerkracht afneemt in de klas zijn wezenlijk anders dan de Cito-toetsen. Het grootste verschil is dat een Cito-toets een methode-onafhankelijke toets is. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt welke lesmethode de school hanteert. Het meet wat een gemiddelde leerling na een bepaald aantal maanden onderwijs beheerst. De Cito-toetsen van de verschillende vakken worden gemiddeld twee maal per jaar afgenomen. Ze bevatten dus een groot deel van de stof. 

Reguliere toetsen

De reguliere toetsen die de leerkracht afneemt zijn meestal door de methode aangeleverd. Ze toetsen een kleiner stukje van de stof. Namelijk de stof die in de weken voorafgaand aangeboden is met behulp van de methode. De manier van vragen is hetzelfde als de manier waarop de stof is geoefend en de toetsen worden veel vaker afgenomen. Het komt voor dat deze kleinere toetsen beter gemaakt worden dan zo’n veelomvattende uitgebreide Cito-toets, die ook stof behelst die langer geleden is aangeboden. 

Naar aanleiding van de uitslag van de Cito-toetsen kun je van de leerkracht het volgende verwachten:

  • De leerkracht zal de toets analyseren en de uitslag met je bespreken.
  • Er zal een handelingsplan gemaakt worden voor je zoon. Daarin staat wat de leerkracht gaat doen om de resultaten te verbeteren.
  • Het handelingsplan zal na bepaalde tijd geëvalueerd worden. Je mag vragen of je daarbij betrokken wordt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Cito-toets groep 5
Sluiten